Nakažená Češka píše ze zahraničí: Testy nám nedělají. Takhle poznala koronavirus bez nich!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. dubna 2020 11:25

tmosféra v Madridu kvůli koronavirové pandemii je mnohem dramatičtější, než byla před dvěma týdny, a nikdo neví, kdy šíření nákazy dosáhne vrcholu, řekla třicetiletá Češka žijící v Madridu.

I ona sama nemoc COVID-19 prodělala, ale testy jí nedělali, protože neměla těžké symptomy. Kvůli nedostatku testů jsou ve Španělsku na koronavirus testovány jen vážné případy a zdravotníci.

"Když to tu propuklo, odehrávala se konverzace s přáteli a kolegy zhruba ve stylu: víš, kdo to má? ́Teď už je to tragičtější a spíš o tom, kdo leží na jipce (jednotce intenzivní péče) a kdo kde umřel," popsala Pavla z Madridu dramatickou situaci ve Španělsku.

Testy jí kvůli jejich nedostatku nedělali, podle příznaků jí však její obvodní lékař řekl, že s velkou pravděpodobností nákazu prodělala. "Volala jsem kolegovi z práce, jehož manželka a dcera to mají určitě, a on mi potvrdil, že mám stejné příznaky," řekla Češka. Doplnila, že u ní v práci začalo mít stejné příznaky ve stejnou dobu více kolegů.

"Bolelo nás v krku tak tři dny a čtvrtý den to propuklo, horečky, bolest celého těla a hrozný kašel," popsala začátek nemoci Pavla. Dodala, že na rozdíl od chřipkových příznaků měla kolísavou teplotu. "Horečka mi neustále kolísala, 15 minut jsem měla 37,3 (stupně Celsia), další čtvrthodinu 38,1 a pak zas 37,5," uvedla.

I ve Španělsku fungují speciální nouzové linky, kam se dá v těchto dnech volat, aby lidé nepřetěžovali univerzální nouzovou linku 112. "Když jsem měla 38,5, tak jsem volala na linku pro koronavirus. Tam se mnou vyplnili dotazník, zeptali se na všechny symptomy, jakou jsem měla nejvyšší horečku a jaký lék jsem si vzala," popsala Pavla. "Jediné, co mi z léků doporučili, byl paralen, nic jiného si netroufnou," řekla k nemoci, na niž zatím není lék, ač některé přípravky jsou klinicky testovány.

Na speciální lince Pavlu upozornili, že pokud by jí teplota vystoupala nad 39 stupňů a ani po paralenu neklesla, případně ji hodně bolelo na prsou či zádech a špatně se jí dýchalo, má okamžitě zavolat linku 112.

"Zařadili mne do kategorie lehký případ, takže mě netestovali, každý den mi ale volali, aby zjistili, jak mi je, jestli se mi nezhoršily příznaky," řekla Pavla. "Hned v pondělí mi volal můj obvodní lékař a znovu se mnou prošel všechny příznaky. A jelikož mi paralen horečku snižoval a neměla jsem problémy s dýcháním, nechali mě pouze v domácí karanténě," dodala. V domací karanténě s ní zůstal i její přítel. "Teď už je to lepší, mám jen občasný kašel," řekla Pavla. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé