Drsné dopady koronaviru! Žena se svěřila: Manžel mi doma dělá peklo!

Násilí, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. března 2020 19:13

Země napříč celým světem vyhlašují kvůli koronaviru karanténu. Ta s sebou ale přináší skrytou hrozbu. Podporuje totiž násilníky! Své o tom ví Američanka, o jejímž případu informovala tamní média!

Zatímco domácí izolace a karanténa je globálně vnímána pozitivně, pro oběti domácího násilí představuje peklo. Své o tom ví Američanka, která volala o pomoc na linku pro oběti domácího násilí.

"Můj manžel mi nedovolí opustit dům. Má příznaky podobné chřipce a tvrdí, že nechce nikoho ohrožovat. Myslím si ale, že je to jen pokus o mou izolaci. Bojím se, že pokud odejdu z domu, manžel mě vyhodí," řekla žena na lince pro oběti domácího násilí.

Manžel jí navíc údajně vyhrožoval, že ji vyhodí na ulici, pokud začne kašlat. Jakkoliv to zní nepochopitelně, nejde přitom o jediný případ. Naopak. Pracovníci linky tvrdí, že rostoucí počet volajících je důkazem, že násilníci zneužívají koronaviru k větší izolaci týraných partnerů.

"Pachatelé obětem vyhrožují, že je vyhodí na ulici. Zaznamenali jsme i případy nepřivolání lékařské pomoci ve chvíli, kdy byla nutná," řekla šéfka linky Katie Ray-Jonesová.

Obává se, že lidé, kteří jsou nebo byli v minulosti zneužívání, v současnosti pravděpodobně čelí ještě většímu násilí. Jejich situaci totiž zhoršuje i to, že nemohou hledat útočiště v práci nebo mezi přáteli.

"Postup, který používáme k ochraně lidí před virem, může ohrozit oběti domácího násilí. Podporujeme potřebu dodržovat sociální izolaci, zároveň ale prostřednictvím ní nechtěně vytváříme příležitost tyranům, aby páchali více násilí," potvrdila Anita Bhatiaová z OSN.

"Mluvila jsem s jednou ženou z Kalifornie, která je v karanténě, protože má astma. Její partner ji dnes škrtil. Při rozhovoru zněla, jako kdyby byla zraněná. Bojí se ale jít k lékaři, aby neonemocněla na COVID-19," dodala Bhatiaová.

Podle Ray-Jonesové je hrozbou pro oběti násilí i ekonomická krize. "Opuštění partnera často závisí na financích, které si oběti odkládají, aby se mohly postavit na vlastní nohy. Kvůli pandemii však hrozí velká nezaměstnanost, a tak ztratí zdroj svého příjmu," uvedla.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) domácí násilí