Neuvěřitelné! Roušky šije i 82letý důchodce bez prstů na rukou!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. března 2020 14:14

Lidé šijí roušky ve velkém nejen v Česku, ale také u sousedů na Slovensku. Celou zemi tam zaujal dojemný příběh důchodce Imricha, který navzdory vážnému úrazu vytáhl šicí stroj a zapojil se do práce.

Šití roušek je oblíbenou kratochvílí také u našich sousedů na Slovensku, kde je jejich nošení lidem doporučováno. Jak informuje tamní server cas.sk, ruku k dílu přiložil i třiaosmdesátiletý důchodce Imrich Somogyi z Bratislavského kraje. Ten oprášil šicí stroj, který našel před lety v příkopě a začal šít.

Nápad šít roušky vzešel od jeho dcery Alžběty poté, co se neúspěšně snažila sehnat roušky pro svou rodinu, aby její členy ochránila před novým koronavirem. Pan Somogyi, který dlouhé roky pracoval jako řidič, se přes pokročilý věk sám naučil na stroji šít.

„Pracoval až do 72 let, a to ve státních lesích, kde svážel dřevo. V šití neměl žádnou praxi,“ cituje web Alžbětu. „Naučil se na něm šít, i když je bez tří prstů na pravé ruce. Naštěstí, že staré stroje jsou kovové a umí si pomoci magnety. Takhle se pro něj šití stalo koníčkem během zimních měsíců,“ vysvětlila.

Když před pár dny přijela na návštěvu, zjistila, že její otec začal šít roušky. „Když jsem se ho zeptala, co ho k tomu dovedlo, tak mi odpověděl, že tato situace je opravdu vážná a on potřebuje ochránit rodinu. Otec si i věku 83 let uvědomil důležitost roušek a ušil je pro sebe i rodinu,“ dodala hrdá dcera. 

Témata: Zdravotnické roušky Slovensko důchodci