Slovenská lékařka přiznala hrozivou věc: Pacienty nad 75 let NELÉČÍME!

Lékaři

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. března 2020 9:35

Epidemii koronaviru se některým evropským zemím vymyká z rukou. Slovenská lékařka pracující ve Španělsku popsala, jak se rozhodují ona a její kolegové. Starší pacienti s těžkým průběhem nemoci prakticky nemají šanci přežít.

Slovenská lékařka Eleonóra popsala v rozhovoru pro web sme.sk boj s koronavirem ve Španělsku. V Madridě, kde žije přes 20 let, došlo k reorganizaci nemocnic, a tak se i ona, ačkoliv je specializací psychiatrička, posunula do první linie. „Nechci šířit paniku, ale zdravotnický systém ve Španělsku zkolaboval,“ říká narovinu.

Z její nemocnice se stalo zařízení určené výhradně lidem s nemocí Covid-19, všechna specializovaná oddělení se přesunula jinam. „Na pohotovostech už pracují i revmatologové a endokrinologové,“ popisuje.

Pacienti jsou rozděleni do jednotlivých poschodí podle stupně respirační nedostatečnosti. „Zvlášť jsou lidé, u kterých se Covid-19 potvrdil, ale nejsou ve vážném stavu. Na našem psychiatrickém oddělení jsou ti, u kterých se onemocnění rozvinulo do zápalu plic. Jinde jsou potom pacienti, kteří potřebují intenzivní péči,“ vysvětluje Slovenka.

Všichni nemocní se ovšem léčby nedočkají. „V pátek jsme si museli stanovit věkovou hranici - 75 let. Lidé nad touto hranicí se u nás neléčí. Lékaři se musí rozhodnout, kdo má vyšší šanci přežít, tedy koho na JIPce napojí na plicní ventilaci, která v podstatě dýchá za pacienta. Těchto přístrojů je totiž nedostatek,“ přiznává.

„Bude to znít hodně špatně, ale těmto pacientům v naší nemocnici podáme sedativa, uspíme je a necháme je zemřít. Nejlépe je to možné přirovnat k jakési specifické formě eutanázie,“ dodala lékařka.

Témata: lékaři Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Španělsko