Lékaři při operaci zapomněli na důležitou věc. Pacientovi způsobili obrovské problémy!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. září 2019 13:28

Operace je navzdory moderní medicíně stále pro mnoho lidí děsivý zážitek. Obzvláště proto, že i při rutinním zákroku se může něco pokazit. Své o tom ví i pacient, o jehož případu informoval British Medical Journal.

Senior podstoupil zdánlivě rutinní operaci, při které mu měli chirurgové odstranit bulku v břišní stěně. Operační tým ale před operací muži neodebral zubní protézu.

Zákrok sice proběhl bez komplikací, o šest dní později se ale muž vrátil do nemocnice a stěžoval si na krev v ústech a potíže s dýcháním a polykáním. 

Lékaři nebyli schopni diagnostikovat příčinu a pacient byl poslán domů s předpisem na ústní vodu, antibiotika a steroidy. O dva dny později se ale vrátil se zhoršujícími se příznaky a byl hospitalizován s podezřením na aspirační pneumonii - těžkou infekci na hrudi.

Lékaři následně odhalili objekt ležící na jeho hlasivkách, který způsobil vnitřní puchýře a otoky. Při okamžité operaci se zjistilo, že oním objektem byla protéza, o níž si muž myslel, že ji ztratil. Během dalšího měsíce se pacient několikrát vrátil kvůli komplikacím, ale nakonec se uzdravil.

O případu teď informoval magazín British Medical Journal s tím, že chirurgové by měli před operací vždy pacientovi odstranit protézy. 

Témata: Lidé lékaři