Žena porodila dítě počaté před 24 lety

Emma Gibsonová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. prosince 2017 14:56

Miminko, které dostalo jméno Emma Gibsonová, se narodilo díky umělému oplodnění. To by nebylo nic zvláštního, kdyby se holčička nenarodila z embrya zmrazeného dne 14. října 1992. Zřejmě tak jde o rekordní délku mezi darováním vajíčka a porodem, píše server The Guardian.

Šestadvacetiletá žena z USA porodila dítě, které vyrostlo z embrya zmrazeného o 24 let dříve. Podle všeho tak jde o rekordní délku mezi darováním embrya a doručením dítěte.

Tina Gibsonová z východního Tennessee porodila dceru Emmu 25. listopadu. „Pokud by se dítě narodilo ve chvíli, kdy se mělo narodit, mohli bychom být nejlepšími kamarády," žertovala Gibsonová pro NBC News. „Jsme tak vděční a požehnaní. Je to vzácný vánoční dárek od Pána," dodala Gibsonová.

Zmrazená embrya jsou někdy označována jako „sněhová miminka". Poté, co dojde k umělému oplodnění, jsou někdy zbytky embryí zmrazené pro potenciální pozdější použití.

Národní centrum pro podporu embryí, odkud toto embryo pocházelo, podporuje lidi, aby ona embrya páry darovaly jiným dvojicím, které nemohou počít. Na webové stránce organizace se uvádí že skupina věří, že život začíná početím a uvádí: „Křesťanská víra je prvořadým principem, na němž působíme." Proto daruje embrya pouze párům, které jsou oddány nejméně tři roky.

Doktor Jeffrey Keenan ze společnosti NEDC dohlížel na přenos embryí. Řekl, že není možné zjistit, zda jde v tomto případě o rekord, ale je to prý pravděpodobné. „Máme lékařskou knihovnu, která je velmi dobrá ve vyhledávání věcí. Dívala se, zda najde starší embryo, než je toto, ale nic nenašla," dodal Keenan NBC News. „Toto embryo bylo oplodněno jen rok před početím matky.“

Témata: dětské Děti Emma Gibsonová USA