Příběh mladého Sama šokoval celý svět. Sázka s kamarády mu změnila život, umíral 10 let!

Sam Ballard

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. června 2019 20:00

Sam Ballard byl usměvavý mladík, oblíbený ve škole i mezi kamarády, nadějný hráč ragby a chytrý student. Na oslavě svých 19. narozenin se s přáteli vsadil, že sní živého slimáka. Tato zdánlivě nevinná klukovina mu změnila život.

Před pár dny, po necelých deseti letech od oné osudné události, mladík zemřel. Zpráva o jeho smrti zasáhla celý svět, který v posledních letech bedlivě sledoval vývoj mladíkova zdravotního stavu.  Lékaři mu od jeho utrpení ale nedokázali pomoci.

Slimák, kterého Sam snědl, byl totiž plný vajíček červa, který se obvykle vyskytuje v plicích krys. Krátce po Samových narozeninách se začaly objevovat příznaky, ze kterých bylo jasné, že něco není v pořádku.

Mladík musel být převezen do nemocnice, kde upadl do kómatu. Lékaři zjistili, že příčinou jeho obtíží je červ angiostrongylus cantonensis, který u chlapce vyvolal meningoencefalitida, zánět centrální nervové soustavy.

Z kómatu se probral po více než 400 dnech a další měsíce strávil v nemocnici. Ke zděšení rodiny se ale probudil ochrnutý. A i přes četné rehabilitace se jeho stav nezlepšil. 24 hodin denně byl odkázaný na péči svých blízkých a rodina se o něj starala dnem i nocí.

Nakonec, po deseti letech, pátek mladík ve svých 29 zemřel. Jeho smrt zasáhla celou Austrálii a na pohřbu se sešla rodina, přátelé i jeho kamarádi ze školy, učitelé a mnoho dalších lidí. Lékaři pro Sama nedokázali nic udělat, nebylo mu jak pomoci.

Jeho příběh tím skončil, hloupá sázka ale zničila život nejen jemu, nýbrž i celé rodině. Pojišťovna totiž díky okolnostem vzniku onemocnění léčbu mladíka nehradila. Matce se sice podařilo sehnat peníze na to, aby nemusela chodit do práce a mohla se o Sama starat, nyní se ale o poplatky za léčbu přihlásila pojišťovna. Po rodině požaduje téměř 30 tisíc eur, tedy zhruba milion korun.

Témata: Lidé