Češku (†39) zabila v Africe zákeřná exotická nemoc: Ministr předal vyznamenání její mamince!

Tea Tihounová

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. června 2019 18:49 | Aktualizováno: 18. června 2019 21:13

Charitativní pracovnice Tea Tihounová se postarala o významnou českou stopu v africké Zambii, bohužel loni přišla následkem zákeřné exotické nemoci o život. V uplynulém týdnu se však dočkala velkého ocenění.

Devětatřicetiletá Tea Tihounová strávila 14 let svého života v milované Zambii, kde se věnovala charitě. Koncem loňského roku se jí však tato bohulibá činnost stala osudnou. 12. listopadu 2018 totiž v Lusace podlehla zákeřné formě malárie.

Ocenění se jí nejprve dostalo od kolegů. „V Zambii vybudovala během pětiletého pobytu naši největší charitní misi. Svým životním přístupem, pracovitostí, laskavostí, pokorou a humorem inspirovala ostatní. Bylo nám ctí s ní spolupracovat,“ napsala na Facebooku Charita ČR.

Minulý týden však zakladatelku české charitativní mise v Zambii ocenil i stát. Maminka Tey Tihounové si z rukou ministra zahraničí Tomáše Petříčka převzala Cenu Gratias Agit, která je určena lidem, kteří se během života zasloužili o šíření dobrého jména republiky v zahraničí, ovšem výhradně těm, kteří působí v mimovládní sféře.

Tihounová se tak in memoriam zařadila po bok více než 300 laureátů, mezi které patří podnikatel Tomáš Baťa mladší, politička Madeleine Albrightová, olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová nebo spisovatel Josef Škvorecký.

Témata: Tea Tihounová charita zambie Tomáš Petříček