VIDEO: Mrazivé drama na ledě! Hokejistovi během zápasu selhalo srdce!

Jib Street zkolaboval přímo na ledě!

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. února 2019 15:25

Pořádné drama na ledě prožili amatérští hokejisté ve Spojených státech. Nešlo ovšem o drama sportovní ale lidské! Jeden ze sportovců prodělal přímo na ledě zástavu srdce. Rivalita šla v tu chvíli stranou – život mu zachránil jeho protihráč, který byl shodou okolností lékař!

Amatérský hokejista Jib Street (54) ze Severní Karolíny se před pár týdny přímo při zápase zhroutil na led, utrpěl srdeční záchvat. A nebýt rychlého zásahu dalšího hráče, který se v civilu živí jako lékař, pravděpodobně by se Jib dalšího dne už nedožil.

Celý incident zachytila kamera nad ledem. Doktor Craig Bryant, který ten den hrál proti Jibovi, později uvedl, že ve chvíli, kdy se jeho protihráč zhroutil, přešel do „automatického režimu“ - a z hokejisty se v tu chvíli opět stal lékař.

Bryant bez váhání skočil na led. Jakmile si uvědomil, že Street je v bezvědomí, zkontroloval jeho životní funkce, nařídil ostatním hráčům, aby zavolali záchranku. Začal s masáží hrudníku, ale oživit hokejistu se mu nedařilo, pověřil proto hokejisty, aby mu přinesli automatický defibrilátor. Až s jeho pomocí Streeta vyrval z náručí smrti!

Street utrpěl zástavu a srdce mu na dlouhých 6 minut úplně přestalo a kdyby se mu během několika málo minut nedostalo pomoci, utrpěl by nevratné poškození mozku, vysvětlil Bryant. Jeho rychlý zásah ocenili nejen lidé ze stadionu Pineville Ice House, kde se vše semlelo.

„Byl jsem technicky mrtvý šest minut," říká s odstupem několika týdnů Street. „Je to neskutečné. Nemůžu uvěřit, že se to stalo. Jsem velmi rád, že jsem tady," přiznává. „Moje srdce přestalo pumpovat a nedýchal jsem. Mé orgány zkolabovaly a já jsem prostě byl mrtvý,“ chápe hokejista, jak blízko smrti vlastně byl.

Z obou soupeřů se díky neuvěřitelné příhodě stali přátelé. Street teď dokonce Bryantovi na znamení vděčnosti předal podepsaný dres kanadské hokejové legendy Wayna Gretzkyho, který víc než 20 let zdobil jeho kancelář. „Když mi ten dres dal, málem jsem spadl ze židle," řekl Bryant. „Bylo to úplně nečekané , je to jeden z mých hrdinů,“ přiznal dojatý lékař.

„Wayne Gretzky byl největším hráčem všech dob až do okamžiku, kdy tenhle člověk zázračně vyskočil na led a zachránil mi život," uvedl Street v rozhovoru pro americká média. „Kolik lidí může říci, že zemřeli a byli spaseni nejen milostí Boha, ale i hokejovými bohy,“ dodal s tím, že Bryant je opravdový hrdina.

Témata: Jib Street (amatérský hokejista) hokej USA