Ukrajinci zbytečně umírají: Jen pomáhaly s evakuací či zásobováním, přesto si je válka našla

Obyvatelé Kyjeva se před invazí ruské armády schovali do krytů. Mnozí Ukrajinci ale štěstí neměli.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. března 2022 14:30

Válka na Ukrajině trvá už déle než dva týdny, zdejší lidé hrdinně brání svou vlast před ruskými okupanty. Bohužel, mnozí z nich v bojích padli. V některých případech šlo přitom o nevinné civilisty.

První dáma Olena Zelenská se snaží světu zprostředkovat příběhy některých obětí, nejprve těch z řad dětí, nyní i dospělých. V angličtině je zveřejnila na svém instagramovém profilu.

V Buče zemřela Nasťa (na prvních dvou snímcích v příspěvku), která se do odříznutého města snažila dopravit materiální pomoc. Její auto ovšem bylo zasaženo střelbou. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Pasha Li (třetí snímek) byl známý ukrajinský herec korejského původu, který se po začátku invaze rozhodl pomáhat. Stalo se mu to však osudným. Zemřel ve městě Irpiň, kde se staral o evakuaci místních.

Anatolij (čtvrtý snímek) rovněž pomáhal s evakuací ve výše uvedeném městě, potkal ho stejný osud jako Pashu. Zbývalo mi jen asi 200 metrů k autobusu, když skupinu lidí s ním zasáhla ruská mina. 

Jako poslední se manželka prezidenta zmínila o Oleksandře (pátý snímek), bojovnici za práva zvířat, která se starala o útulek. Dělostřelecká palba v Chersonu zasáhla její dům. 

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Olena Zelenská (Yelena Zelenskaya)