Záhadné signály mátly vědce! Vysvětlení je ale dostalo do kolen úplně!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

17. března 2019 18:53

Celých 17 let si australští vědci lámali hlavu nad záhadnými signály, které opakovaně zachycovala radioteleskopická observatoř u australského městečka Parkes. Vysvětlení je přitom prosté.

Rušivé radiové signály vědci poprvé zaznamenali u nejznámějšího australského radioteleskopu v roce 1998, uvedl šéf oddělení astrofyziky ve vládním výzkumném ústavu CSIRO Simon Johnston. Tehdy astronomové předpokládali, že signály pocházejí z atmosféry a že jsou nejspíš spojeny s bouřkovými blesky. Signály, které vědci nazývali pracovně perytony, se objevovaly jen jednou, dvakrát do roka.

Teprve nedávno ale našli skutečného viníka. Vědci instalovali v zařízení přijímač, který rušení sledoval, a zachytili silné signály 2,4 gigahertzu, což je frekvence využívaná mikrovlnnými troubami.

K interferenci došlo pouze ve chvíli, kdy byla dvířka trouby otevřena předčasně, než se dokončilo ohřívání jídla. "Pokud (troubu) nastavíte na ohřívání a otevřete ji, abyste se podívali dovnitř, dojde k rušivému efektu," řekl Johnston a dodal, že "podezřelé perytony" (krátké radiové signály o délce několika milisekund, nazvané podle bájného stvoření perytona, tedy jelena s ptačími křídly), byly registrovány pouze ve dne, a nikoli večer, kdy všichni zaměstnanci již měli směnu za sebou a byli doma.

Signály se objevovaly jen vzácně, protože k rušení docházelo pouze tehdy, když byl teleskop namířen směrem k mikrovlnné troubě. "A když zachytíte jen pár signálů, je těžké odhalit podstatu věci," konstatoval Johnston.

Teleskop byl u městečka Parkes instalován před 50 lety, "v místech, kde lišky dávají dobrou noc", připomněl Johnston. Tehdy byl teleskop vzdálen jakémukoli rušení vysílacích radiových zařízení. V posledních letech je ale rušení způsobované digitálními přístroji v observatoři stále silnější. I proto se v pouštní oblasti ve státě Západní Austrálie staví nový teleskop zvaný Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP).

Témata: Vědci rádio