Slavit Vánoce zakázáno. V těchto zemích za to hrozí i vězení!

Vánoce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. prosince 2018 9:42

Ačkoliv se Vánoce už dávno rozšířily i mimo křesťanský svět, stále existují země, kde vám hrozí vězení, pokud byste Vánoce slavili. V minulosti byly Vánoce zakázány i v některých západních zemích.

I v mnoha zemích, kde Vánoce nejsou oficiálním státním svátkem a během nich lidé musí normálně do práce, získávají křesťanské svátky na popularitě. Zejména díky komerčnímu duchu Vánoc. Prosazovat se jim daří především v Asii, kde jsou Vánoce stále populární hlavně u movitější části obyvatelstva. Ta své lepší postavení dává najevo právě obdarováváním příbuzných a známých. Vánoce tak získávají na popularitě například ve Vietnamu nebo dokonce v Číně.

V několika asijských zemích jsou ale Vánoce přímo zakázány. Mezi ně se vloni zařadil bohatý sultanát Brunej, který se přiklonil k právu Šária. Křesťanům, kteří v této zemi žijí, je povoleno Vánoce slavit, byť byli vyzváni, aby tak nečinili příliš okatě a veřejně. Muslimům, kteří by se rozhodli k nim připojit, ale hrozí přísné tresty. Příštích pět Vánoc by mohli strávit za mřížemi, za slavení křesťanských svátků totiž hrozí pětiletý trest!

"Používání náboženských symbolů, jako jsou kříže, zapalování svíček, zdobení vánočních stromků, zpívání náboženských písní (koled), posílání vánočních přání, je proti islámské víře," uvedli místní imámové. Tresty hrozí i tomu, kdo by si vzal santaclausovský oblek nebo čepičku.

Dosud nejpřísnější zákaz Vánoc vydalo letos ministerstvo školství v Tádžikistánu. Bývalá sovětská republika je sekulárním státem s výraznou převahou muslimského obyvatelstva. V žádné škole v zemi se tak letos nesměl objevit vánoční stromek. Žáci a studenti museli zapomenout také na slavnostní vánoční oběd nebo na to, že by si na školní půdě s kamarády vyměňovali dárky.

Tádžikistán omezuje Vánoce už delší čas. Vloni například zakázal, aby byl na veřejnosti vyobrazován Děda Mráz. Bojuje i proti jiným nemuslimským svátkům. Například v posledních dvou letech policie zatýkala účastníky halloweenských průvodů.

Vánoce neexistují ani pro obyvatele Severní Koreje. Komunistická strana bojuje proti jakémukoliv vlivu náboženství. Slavit se tak smějí jen oficiální státní svátky. A tak, zatímco díky velkému vlivu křesťanství Jižní Korea Vánoce slaví, její severní soused považuje vánoční stromky v demilitarizované zóně za provokaci. Před dvěma roky dokonce Severokorejci hrozili útokem na velký svítící strom.

Obyvatelé KLDR ale 24. prosince do práce nejdou. Toho dne se totiž narodila matka bývalého prezidenta Kim Čong-Ila Kim Čong-Suk. A tak Korejci místo narození Ježíše Krista oslavují narození „Posvátné matky revoluce".

Zakazování Vánoc není v komunistických státech neobvyklé. Vůbec slavit se dříve nesměly v Číně. V roce 1967 je úplně zakázala Albánie a to ne proto, že je převážně muslimským státem, ale protože v ústavě uzákonila, že je sekulárním státem. Slavit se začaly až po pádu komunistického režimu. Dva roky po Albánii zakázal Kubáncům Vánoce Fidel Castro. Aby z nich opět udělal státní svátek, jej přesvědčil až v roce 1998 papež Jan Pavel II.

Vánoce se stále více prosazují také v muslimských státech na pobřeží Perského zálivu. Především v obchodních centrech jako Dubaj či katarské Doha. Jednou výjimkou je ale sousední Saudská Arábie. Tam před lety zatkla náboženská policie 40 lidí a obvinila je z plánu slavit Vánoce. Díky ropnému bohatství pracují v zemi stovky zahraničních zaměstnanců ropných firem. Ti musí Vánoce slavit skrytě ve svých domovech. Zapomenout přitom musí také na to, že by si ke štědrovečerní večeři dali jakýkoliv alkohol.

Letos se k muslimským zemím, které Vánoce zakázaly, přidalo také Somálsko. Převážně muslimský stát zakázal jakékoliv oslavy Vánoc v hlavním městě Mogadišu. Vánoce jsou prý jen pro Křesťany a nemají nic společného s muslimskou vírou. Oficiálně oslavy Vánoc a Nového roku vláda zakázala, protože by k útoku mohly podnítit radikální milice Aš-Šabáb.

Paradoxně, když Aš-Šabáb ovládal Mogadišo, tak jednu z prvních věcí, kterou udělal, byl zákaz Vánoc.

Vánoce byly v minulosti zakázány i v některých křesťanských zemích. Za vlády Olivera Cromwella se neslavily ve Velké Británii. V 17. století si zase američtí puritáni odhlasovali zákaz Vánoc ve státě Massachusetts.

Témata: Vánoce