Halloween je tady! Proč svět slaví evropský svátek a u nás zmizel?

Halloween

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. října 2018 21:34

31. října tradičně přichází Halloween, který vznikl z keltského svátku pojmenovaného podle boha Samhaina. Ten byl pánem mrtvých a poslední říjnový večer otvíral noc, kdy prý byl předěl mezi světem živých a mrtvých nejtenčí za celý rok.

Oslavy Halloweenu pocházejí přibližně už z období pátého století, kdy jej slavili Keltové ve Skotsku a v Irsku jako konec léta a příchod zimy. Irští vystěhovalci pak zvyk přenesli v 19. století do USA.

Zvyky Halloweenu se rozvinuly na základě oslav svátku Všech svatých, který byl přenesen z Říma. Svátky se opírají o původně židovskou tradici slavení již od předchozího večera, neboť Židé počítali začátek dne již předchozím západem slunce.

Halloween se od 19. století všeobecně rozšířil a s expanzí americké kultury jej přejímaly další země. Naopak v Evropě se příliš neuchytil a lidé se vrátili spíše k oslav Dušiček. Z části za to může fakt, že Halloween je výsadou spíše rodinných domů, než obytných paneláků, jejichž obyvatelé nemají příliš možností, jak svá sídla vhodně vyzdobit. Svou roli na tom ale má i evropská historie. Poválečné období nenahrávalo ničemu "americkému", ačkoliv Spojené státy tento svátek převzaly.

Nynější název svátku vznikl zkrácením anglického All-Hallows-eve (předvečer Všech svatých). Tradičními symboly jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, ale také upíři a zombie.

V letošním roce se hodlá do halloweenských oslav zapojit více než 179 milionů obyvatel ve Spojených státech, jejichž útrata za dekorace, kostýmy, sladkosti, přání a další halloweenské zboží byla odhadnuta na ohromující 9,1 miliardy dolarů (asi 201 miliard korun), což je nové posunutí loňské rekordní útraty ve výši 8,4 miliardy dolarů.

Pro dospělé je tradičně nejoblíbenějším kostýmem čarodějnice následovaná postavami z Batmana a dalších superhrdinských filmů. V posledních letech se ovšem ani jeden Halloween neobešel bez kontroverzí týkajících se vhodnosti nebo spíš nevhodnosti některých kostýmů. Nelibost tak vyvolal například dětský kostým izraelského vojáka či "arabský nos".

Témata: Halloween