Výlov Rožmberka 2022: Rybu si může přijít koupit každý. Kolik stojí?

Ilustrační foto

Autor: ČTK

8. října 2022 18:54

Třeboňští rybáři v pátek zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Po dvouleté covidové pauze budou součástí doprovodné akce. Letošní výnos z výlovu bude pod pětiletým průměrem, rybáři čekají z Rožmberka 100 tun ryb, meziročně o padesát tun méně.

Lidé si mohou kapry na místě koupit, kilogram za 119 korun. V posledních letech před koronavirovou epidemií jezdilo na výlov přes 50.000 lidí. Výlov potrvá do 9. října.

Kilogram kapra rybáři u Rožmberka stejně jako na sádkách v Třeboni prodávají za 119 korun, meziročně o 21 korun dráž. Firmě letos vzrostly náklady na krmiva, hlavně na obiloviny, až o 150 procent. Stouply i ceny paliv a energií. Firma proto už v létě zdražila.

Kolem 9:00 bylo na hrázi rybníka přes tisíc lidí a další stále přicházeli. Na výlov dorazila i řada školáků. Loni bylo kvůli covidovému omezení ve stejný čas na místě jen zhruba 30 lidí. Dnešní ráno u Rožmberka bylo mlžné, ani po 9:30 se ještě neobjevilo slunce, teploměr ukazoval 13 stupňů Celsia.

Rožmberk se vypouští a takzvaně strojí 14 dní před výlovem. Ryby končí v síti zvané nevod, pak je rybáři třídí podle velikostí a druhů, potom převezou na sádky v Třeboni.

Z podzimních výlovů 250 rybníků, jež začaly v září a potrvají do poloviny listopadu, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Meziročně to bude asi o 300 tun méně, za což může hlavně jarní sucho. V druhé polovině října ještě třeboňští rybáři vyloví třeba rybníky Velký Tisý a rybník Záblatský.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě.

Témata: Ryby