Chorvatsko, Itálie i Turecko. V zahraničí letos zemřelo 50 Čechů

Ilustrační foto

Autor: ČTK

8. srpna 2022 21:31

Od začátku turistické sezony 15. června eviduje ministerstvo zahraničí (MZV) k pátku 50 úmrtí českých občanů v zahraničí. Za celou loňskou sezonu, která pro statistiky končí 15. září, se ze zahraničních cest nevrátilo živých 105 obyvatel Česka.

Podle dat z uplynulých let turisté nejčastěji umírají v oblíbených turistických destinacích, tedy v Chorvatsku, Itálii, Turecku, Španělsku, Francii či Řecku. K nešťastným událostem dochází i při turistice v sousedních zemích, jako je třeba Rakousko či Slovensko, sdělila ČTK Mariana Wernerová z tiskového odboru ministerstva.

Loni Černínský palác za celou turistickou sezonu zaznamenal 105 úmrtí Čechů v zahraničí, v roce 2020 pak 60 případů, což odráží i tehdy platná omezení cestování spojená s pandemií covidu. "Je zřejmé, že s návratem k cestování po pandemii znovu stoupl i počet konzulárních případů - včetně úmrtí - na hodnoty zaznamenané v minulých letech," uvedla Wernerová.

V uplynulém týdnu informoval místní tisk o nálezu mrtvého českého turisty na lodi, která se nacházela u italského ostrova Elba. Příčiny jeho úmrtí úřady vyšetřují. V italských a rakouských Alpách ve středu zachraňovali dva české turisty, kteří skončili v nemocnici. Na konci července nalezla policie v italském letovisku Bibione mrtvého šestasedmdesátiletého Čecha. Muž bydlel v obytném voze a jeho pozůstatky byly v pokročilém stavu rozkladu. Výsledky prvních analýz podle vyšetřovatelů ukazují, že smrt nemá cizí zavinění.

Na konci července nalezla policie na hoře Barre des Écrins ve francouzských Alpách těla dvojice pohřešovaných Čechů, muže a ženy, ze Žďáru nad Sázavou. Dva Češi pak zemřeli také při sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech počátkem července.

Témata: cestování