Gregor Johann Mendel: Vědcům se povedlo zjistit, jak vypadal!

Pamětní deska Gregora Johanna Mendela

Autor: ČTK

22. července 2022 20:49

Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel byl vysoký přibližně 168 centimetrů a měl nadprůměrný objem lebky. Vyplývá to z výzkumu Mendelových ostatků uložených v augustiniánské hrobce v Brně. Výsledky výzkumu dnes prezentovali vědci z Masarykovy univerzity na mezinárodní konferenci u příležitosti oslav 200. výročí narození Mendela.

"Objem jeho lebky byl téměř 160 centimetrů krychlových, což je nad průměrným objemem u současných mužů. To však souvisí s tvarem jeho lebky a jeho genialitu to nepotvrzuje. V literatuře bylo mnohokrát prokázáno, že velikost mozku a míra inteligence spolu nijak nesouvisí," uvedla Eva Drozdová z Laboratoře biologické a molekulární antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Odborníci také znají velikost Mendelova chodidla, které měřilo 27 centimetrů.

Společně s výzkumem hrobky se vědci pustili i do průzkumu Mendelových osobních věcí v augustiniánském opatství. Chtěli získat vzorky biologického materiálu.

DNA izolovanou z ostatků pak porovnali s DNA získanou z vlasu v Mendelově oblíbené astronomické knize. Shoda sekvence mitochondriální DNA obou vzorků potvrdila, že nalezená kostra opravdu patří brněnskému řeholníkovi. Badatelům se podařilo zrekonstruovat 99 procent kódující části Mendelova genomu, díky čemuž zjistili, že měl významné dědičné predispozice k srdečním arytmiím. V kombinaci s onemocněním ledvin, vysokým krevním tlakem a kouřením zřejmě tento syndrom přispěl k jeho úmrtí.

Přestože zemřel v 62 letech, jeho pozůstatky odpovídaly muži o tři roky staršímu. "Kostru a klouby měl v dobré kondici patrně proto, že měl sedavé zaměstnání. Zemřel ale nemocný, což se projevilo spíše na měkkých tkáních," upřesnila Drozdová. Podrobnou analýzou zbytků měkkých tkáních budou vědci ve výzkumu pokračovat. Chtějí dále pracovat také s rozborem Mendelova genomu. "Budeme se o něm schopni dozvědět prakticky to, co o sobě ví dnešní člověk,“ uvedla vědkyně.

Archeologický a antropologický terénní výzkum na Ústředním hřbitově města Brna se uskutečnil loni v červnu. Výzkumný tým pod vedením prorektorky Masarykovy univerzity a genetičky Šárky Pospíšilové, získal všechna potřebná povolení, aby výzkum probíhal podle pravidel a v souladu s legislativou a etikou vědecké práce. Vyzdvižení ostatků a jejich vědecké zkoumání popisuje kniha, kterou vydalo univerzitní nakladatelství.

Témata: Gregor Johann Mendel