Žralok v Egyptě nezabíjel poprvé. Při předchozím útoku zemřel Čech

Žraloci

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. července 2022 19:29

Počty zaznamenaných útoků žraloka na lidi se každoročně pohybují kolem stovky, počty obětí pak v nižších desítkách. Smrtící útoky žraloka v Egyptě nejsou příliš časté, přesto se dějí.

Při dvou útocích žraloka v Hurgadě zemřely dvě ženy. První obětí se stala 68letá Rakušanka, které žralok ukousl ruku a nohu v zátoce jižně od Hurgady a která zemřela krátce po převozu do nemocnice.

Dnes egyptské ministerstvo životního prostředí oznámilo, že při útoku žraloka v Hurgadě zemřela ještě jedna žena, její národnost ještě není známa. Není jasné, zda šlo o stejného žraloka. Obě ženy ale predátor napadl přibližně 500 metrů od sebe.

Předchozí útok proběhl v roce 2018. V letovisku Marsá Alam zemřel český turista na zranění, která mu způsobil žralok. Okolnosti neštěstí vyšetřuje egyptská policie. Obětí byl 41letý muž, který byl v Egyptě na dovolené s manželkou a dětmi.

V roce 2015 přišel o život německý turista nedaleko letoviska Kusír u Rudého moře, když ho napadl žralok. Třiapadesátiletému muži ukousl nohu, zraněný zemřel ještě před převozem do nemocnice.

Při sérii útoků žraloka na koupající se turisty u letoviska Šarm aš-Šajch byli 1. prosince 2010 vážně pokousáni tři plavci z Ruska a jeden z Ukrajiny. Všichni ale útok přežili. Další útok žraloka nastal 5. prosince asi 20 metrů od břehu před hotelem v Šarm aš-Šajchu, zahynula při něm sedmdesátiletá německá turistka.

V roce 2009 francouzskou turistku, která se potápěla v Rudém moři jižně od města Marsá Alam, napadl žralok a smrtelně ji zranil.

Témata: Egypt žraloci