Kam jezdí celebrity do lázní? Inspirujte se

Zpívající fontána

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. června 2022 9:48

Říkáte si, že si nějaký ten odpočinek opravdu zasloužíte, ale nevíte, kam se za ním vypravit? Běžné hotely jsou sice fajn, ale ležet na pokoji a nic nedělat, to není nic pro vás? Vydejte se do lázní! A třeba i do těch, které si oblíbila nejedna slavná osobnost.

Lázně neznamenají jen polehávání na lehátku

Někteří z nás si pořád myslí, že v lázních se jen leží, sem tam si zajdete na nějakou proceduru, během které se zase leží. Buď na lehátku, nebo v kádi. Opak je ale pravdou. V lázních se tráví čas i aktivně. Jaké lázně u nás patří mezi nejoblíbenější?

Zkuste Mariánské Lázně

Západočeský lázeňský trojúhelník, který tvoří trojice měst, konkrétně Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně, je proslulý a oblíbený. Cestu sem si našlo mnoho celebrit, které se do lázní rády vrací.

Víte, že nejmladší z měst lázeňského trojúhelníku, Mariánské Lázně, se sice nemohou pochlubit dlouhou historií, přesto se právě sem rád vracel J. W. Goethe, Edward VII., Fryderyk Chopin, Jan Neruda, Alfred Nobel i Tomáš Garrique Masaryk a další?

Kam se mezi procedurami můžete v Mariánských Lázních podívat?

Do lázní se jezdí za procedurami i procházkami po kolonádě. Základem je odpočinek a podpora zdraví, s tím ale úzce souvisí právě ty procházky a výlety. Co všechno můžete v Mariánských Lázních vidět a navštívit?

Tip číslo jedna: Kolonáda a lázeňské parky

Kdo je v lázních, ten se musí projít po kolonádě, ideálně s pohárkem na minerální prameny v jedné ruce a lázeňskou oplatkou v ruce druhé. V Mariánských Lázních se dostanete až na hlavní kolonádu, kde najdete Zpívající fontánu, která v lichou hodinu ožívá líbivými tóny, tryskáním vody a ve večerních hodinách i světelnou show.

Kromě fontány se můžete vydat i do parku, který je na místě, kde poměrně nedávno byl jen neprostupný prales a bažina. Zahradní architekt Václav Skalník ale to nehostinné místo proměnil v oázu zeleně a odpočinku.

Tip číslo dva: Rozhledna Hamelika

Co se na město podívat i z jiné perspektivy? Vyhlídek a rozhleden se tu najde hned několik, mezi jednu z neoblíbenějších patří Hamelika, která je pojmenovaná po vrchu, na kterém stojí. Na její ochozy vede 100 schodů a přezdívá se jí i rozhledna Panorama podle stejnojmenné kavárny.  Rozhledna je vysoká 20 metrů a naskytne se vám z ní parádní výhled po okolí.

Tip číslo tři: Geologický park

Zajímáte se o faunu, floru a geologii? Pak si nesmíte nechat ujít návštěvu Geologického parku Mariánské Lázně. Vede jím stezka dlouhá asi 1,5 km, začátek i konec stezky najdete v lesoparku nad městským muzeem na Goethově náměstí.

Tip číslo čtyři: Výprava za prameny

Co by to bylo za pobyt v lázních, kdybyste neochutnali minerální prameny? Ty v Mariánských Lázních jsou studené, mezi nejoblíbenější patří:

Lesní pramen, který se může pochlubit léčivými účinky na dýchací ústrojí. Rudolfův pramen jako jeden z nejchutnějších. Ambrožův pramen, který je svěží a rozproudí krev v celém těle. Karolinin pramen, který oceníte třeba při svalové únavě. Křížový pramen, který najdete jen kousek od Zpívající fontány. Ferdinandův pramen, který vyvěrá v lázeňském parku.

Témata: Mariánské Lázně