Pochod Praha Prčice 2022: Na cestu vyrazilo 17 tisíc lidí!

Lidé, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. května 2022 13:13

Na trasy pochodu Praha-Prčice se dnes po dvouleté covidové pauze vydalo 17.508 turistů. První z nich vyrazili na trať už před 05:00. Po poledni se začali vracet účastníci kratších tratí a cyklisté. Před 13:00 zatím do cíle nedorazil žádný z účastníků nejdelší sedmdesátikilometrové trasy.

Všichni se musí vrátit do dnešních 20:00. Pořadatelé museli počet účastníků omezit kvůli výluce železničního provozu mezi Olbramovicemi a Chotovinami. Na trasy se tak vydali jen ti, kteří se dopředu elektronicky zaregistrovali, informovala ČTK za pořadatele Dana Horáková.

Letos se tak zájemci nemohli registrovat až na startu, jak byli zvyklí, pouze ukazovali QR kódy. "Potřebovali jsme zastropovat trasy, proto jsme registraci uzavřeli dva dny před pochodem. Kvůli rekonstrukcím železniční trati jsou trasy kyvadlové dopravy delší, posílili jsme i dopravu na jih," uvedla Horáková. Pořadatelé ocenili, že jim letos ubyla práce s penězi.

Trasy pro pěší měří od 23 do 70 kilometrů, přičemž nejdelší začíná v Praze. Část z 21 tras je vyhrazena pro cyklisty. "Cyklisti mají samostatné trasy od roku 2006, chtěli jsme zabránit nebezpečí, protože se míchali do tras pro pěší," doplnila Horáková.

Nejoblíbenější je dětská trasa z Votic dlouhá 23 kilometrů. "Využívají ji i senioři, kterým už to tolik nechodí. Vozíčkářská trasa začínala v Miličíně, vyrazilo na ni 98 vozíčkářů.

Podle Horákové se na organizaci závodu podílí zhruba 300 lidí. Každý účastník dostane jako suvenýr malou botičku, každý rok v jiné barvě, letos je žlutá. Startovné činí 40 korun, v předchozích ročnících organizátoři nabízeli rovněž zvýhodněné pro děti a seniory, letos je jednotné pro všechny.

Pochod Praha-Prčice se koná od roku 1966, kdy se pětistovka turistů vydala překonat vzdálenost 100.000 loktů českých, což odpovídá zhruba 60 kilometrům. Turisté se na pochod naposledy vydali v roce 2019, bylo jich přes 26.000. O rok později byla akce kvůli pandemii odložena, nakonec se ale nekonala ani loni. Nepodařilo se totiž splnit podmínky ohledně počtu účastníků a ani získat kladné stanovisko hlavní hygieničky pro město Sedlec-Prčice.

Témata: Pochod Praha-Prčice Lidé