Lotyšsko - Španělsko vzduchem? Tohle roztomilé zvířátko je skutečný rekordman!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. května 2022 16:57

Máte rádi zvířecí rekordy? Pak pro vás máme jeden unikátní! Nejdelší cesta, kterou kdy urazil maličký netopýr parkový, vedla z Lotyšska do Španělska. Těsně v závěsu je další z jeho "kolegů", který přeletěl z Londýna do Ruska. Tam byl ale zabit.

Netopýr parkový je maličký tvoreček ne větší než lidský prst. Přesto jeden takový v roce 2019 urazil 2224 kilometrů dlouhou cestu z Lotyšska do Španělska.

Jde o skutečného rekordmana, jehož unikátní kousek se pokusil "napodobit" netopýr stejného druhu loni v létě. Urazil 2018 kilometrů dlouhou cestu z Londýna do Ruska.

Netopýr měl na křídle známku londýnské zoologické zahrady a do péče ochránců zvířat se dostal poté, co objevila obyvatelka jedné malé vesnice.

Jak se ale zjistilo, zvířátko vážící pouhých osm gramů se ze svého úspěchu moc dlouho neradovalo. Netopýr totiž v Rusku po příletu uhynul po útoku kočky.

Netopýři parkoví migrují na čím dál větší vzdálenosti, což je spojováno s globální změnou klimatu. Přesto je jejich cestování napříč zeměmi pro vědce stále záhadou.

Témata: netopýři