Aleš Michl. Kdo je nový guvernér ČNB, který má nahradit Rusnoka?

Aleš Michl

Autor: ČTK

7. května 2022 8:29

Novým guvernérem České národní banky (ČNB) má být od 1. července nynější člen její bankovní rady Aleš Michl. Ten v minulosti mimo jiné působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je konce roku 2018.

Michl vystudoval Fakultu financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE; 2002, Ing.), kde v roce 2020 získal i titul Ph.D. v oboru finance; v roce 2005 absolvoval vzdělávací program Teorie her a psychologie rozhodování na letní univerzitě London School of Economics and Political Science, v roce 2009 absolvoval kurs řízení investičního portfolia na Wharton ve Filadelfii.

Kariéru začal již během studií jako ekonomický novinář, mj. psal pro Hospodářské noviny, pracoval i jako ekonomický poradce místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna.

V letech 2006 až 2015 byl ekonomem a investičním stratégem Raiffeisenbank, v letech 2014 až 2018 byl externím ekonomickým poradcem ministerstva financí a později i předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) se specializací na makroekonomickou analýzu a stabilizaci státního dluhu.

V roce 2016 založil Michl Fund Management s.r.o., která se následně stala spoluzakladatelem společnosti Robot Asset Management SICAV a.s. vykonávající činnost investičního fondu kvalifikovaných investorů s podfondem Quant. Kvůli funkci v bankovní radě ČNB tyto své aktivity ukončil.

Před nástupem do bankovní rady ČNB někteří analytici spekulovali, že by se mohl zařadit k tzv. jestřábům, tedy členům rady ČNB, kteří jsou zastánci zvyšování úrokových sazeb, pokud to ekonomický vývoj dovoluje. V minulosti se Michl často vyjadřoval ve prospěch silnější koruny a kritizoval devizové intervence ČNB.

Jako člen bankovní rady je Michl považován za odpůrce zvyšování úrokových sazeb. Loni v srpnu, kdy bankovní rada opětovně zvýšila úrokové sazby, hlasoval pro jejich ponechání beze změny. Například v květnu 2020, kdy rada snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta, hlasoval pro snížení základní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Podle médií stejně jako další člen rady Oldřich Dědek zastává názor, že růst sazeb současnou inflaci neovlivní a poškodí to export a ekonomiku.

Témata: ČNB Aleš Michl