Zelený čtvrtek. Den, kdy papež František začal bořit historická tabu

Papež František 2

Autor: ČTK

15. dubna 2022 12:57

Papež František zbořil ve svém úřadu již mnohá tabu. Často se obrací k nevěřícím i k příslušníkům jiných církví, navazuje kontakty s obyčejnými lidmi a jeho usměvavá tvář je podle mnohých symbolem nové, méně dogmatické a otevřenější podoby katolické církve.

Převratné kroky začal podnikat už záhy po svém zvolení. Už na Zelený čtvrtek v roce 2013 sloužil mši v nápravném zařízení pro mladistvé na předměstí Říma a během obřadu umyl a políbil nohy 12 delikventům, z nichž dvě byly dívky, což bylo ze strany papeže poprvé.

V souvislosti s uprchlickou vlnou v polovině minulého desetiletí papež často hovořil o nutnosti pomáhat lidem prchajícím ze svých domovů. Na jaře 2016 sám poskytl ubytování několika rodinám, které utekly před válkou v Sýrii.

V prosinci 2019 papež svým nařízením zrušil takzvané papežské tajemství, které se dosud využívalo při vyšetřování případů sexuálního zneužívání kněžími. Podle médií šlo o radikální změnu kanonického práva.

V říjnu 2020 papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Loni v březnu nařídil kvůli covidové krizi snížení platů kardinálů o deset procent. Také schválil protikorupční opatření, které zakazuje zaměstnancům a funkcionářům Vatikánu přijímat v souvislosti s výkonem své funkce dary v hodnotě vyšší než 40 eur.

Témata: Papež František