Trapasy na Oscarech? Will Smith není jediný, v minulosti překvapili i Angelina Jolie nebo Marlon Brando!

filmové ceny oscar

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. března 2022 17:54

Americký herec Will Smith, který získal cenu Oscar pro nejlepšího herce, během předávacího ceremoniálu vstal ze svého místa v sále a na pódiu dal komikovi Chrisi Rockovi facku. Kontroverzní okamžik, který provázel předávání letošních cen, není v historii Oscarů ojedinělý.

1973 - V roce 1973 vyhrál Marlon Brando Oscara za výkon v Kmotrovi. Herec se ale rozhodl bojkotovat ceremoniál, během něhož měl ocenění převzít, a místo sebe na pódium poslal indiánskou aktivistku a herečku z kmene Apačů Marii Louisu Cruzovou.

1974 - V roce 1974 uváděl moderátor a herec David Niven na pódiu Elizabeth Taylorovou, aby předala Oscara za nejlepší film, když po pódiu přímo za jeho zády přeběhl nahý muž. Bylo to Robert Opel, fotograf publikace The Advocate zaměřené na komunitu gayů, lesbiček, transsexuálů a bisexuálů. Niven to vzápětí komentoval: "Není to fascinující, když se muž dočká v životě smíchu jen ve chvíli, kdy se svlékne a ukáže, kde se mu čeho nedostává?"

1989 - V roce 1989 zahájil Rob Lowe ceremonii falešným zpěvem a nepříliš ladným tancem po boku neznámé herečky v kostýmu Sněhurky. Nejen že se toto vystoupení podle listu The New York Times "zapsalo do análů největší ostudy Oscarů", ale nadšené nebylo ani studio Disney, které Akademii žalovalo za porušení autorských práv.

2000 - Na červený koberec s sebou poprvé nominovaná Angelina Jolie přivedla svého bratra Jamieho Havena. A všechny šokovali, když si vyměnili intimní polibek na rty. Když pak získala sošku za roli ve filmu Narušení, v děkovné řeči začala mluvit o tom, jak moc svého bratra miluje. Ihned se začaly šířit zkazky o incestu, ale brzy splaskly.

2012 - O rozruch se postaral komik Sacha Baron Cohen. Na tradiční promenádu hvězd po červeném koberci před ceremoniálem přišel jako blízkovýchodní vůdce Aladin, jehož ztvárnil ve filmu Diktátor. V ruce přitom držel zlatou urnu s portrétem zesnulého severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Cohen podotkl, že ještě donedávna neomezenému vládci KLDR plní celoživotní přání podívat se na předávání Oscarů a že jeho popel hodlá rozprášit na poprsí herečky Halle Berryové. Záhy ale obsah urny "omylem" vyklopil na konsternovaného moderátora Ryana Seacresta, jenž na červeném koberci zpovídal hvězdy.

2013 - Při Oscarech v roce 2013 získala Jennifer Lawrenceová své první vítězství v kategorii nejlepší herečka za film Terapie láskou. Ve svých bílých - a značně širokých - šatech od Diora ale zakopla v půlce schodů cestou na jeviště. A s vtipem sobě vlastním sdělila tleskajícímu publiku: "Vy stojíte jen proto, že se cítíte mizerně, protože jsem upadla." O značně trapný okamžik se i moderátor Seth MacFarlane, jehož celý výkon sklidil děsivou kritiku z Hollywoodu i od diváků a list The New Yorker ho označil za "nepřátelskou, hnusnou, sexistickou noc". MacFarlane zahájil ceremonii písní "We Saw Your Boobs" (viděli jsme tvoje prsa) o herečkách v publiku, které se ve filmu ukázaly "nahoře bez". Do jedné škatulky přitom hodil i vážené herečky oceňovaných dramatických filmů, z nichž některé obsahovaly scény znásilnění.

2016 - Předávání Oscarů v roce 2016 se neslo ve znamení původně hashtagu #OscarsSoWhite, ze kterého se postupně stalo celospolečenské hnutí protestující proti tomu, že mezi 20 nominovanými herci v hlavních a vedlejších rolích figurují už druhý rok po sobě výhradně běloši. Někteří černošští umělci, jako režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkettová Smithová, po zveřejnění nominací dokonce oznámili, že se vyhlašování na protest nezúčastní.

2017 - Slavnostní vyhlášení výsledků 89. ročníku cen americké filmové akademie poznamenala neuvěřitelná chyba, kdy byl jako vítězný film vyhlášen muzikál La La Land - a když pak zazněla děkovná řeč, zjistilo se, že je to omyl a že skutečným vítězem je film Moonlight. Jednou z mála politických kontroverzí večera se stala neúčast íránského režiséra Asghara Farhádího, jehož snímek Klient vyhrál v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. Farhádí, který vyhrál Oscara již v roce 2012 za Rozvod Nadera a Simin, ceremonii bojkotoval kvůli Trumpovu dekretu o zákazu vstupu občanů sedmi převážně muslimských zemí do USA.

2022 - Při předávání Oscarů americký herec Will Smith, který získal cenu pro nejlepšího herce, vstal ze svého místa v sále a na pódiu udeřil do tváře moderátora a komika Chrise Rocka. Reagoval tak na vtip o oholené hlavě své manželky Jady Pinkettové-Smithové, která je nemocná. Za své jednání se později opakovaně omluvil. Pořadatel Oscarů na twitteru napsal, že "neschvaluje jakoukoliv formu násilí".

Témata: Will Smith filmové ceny Oscar