Mají se lépe v Praze, Brně nebo Bratislavě? Konečně je jasno, Češi zapláčou!

Praha

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. května 2018 10:25

Život v české nebo slovenské metropoli není až tolik odlišný. Vždyť dlouhé roky měli Češi i Slováci pouze jedno hlavní město, po rozdělení obou států ale šel každý svou cestou. Mnohdy se proto dnes srovnává spíše život v Brně a v Praze, jak by si ale hlavní město stálo v porovnání s tím slovenským?

Co se bydlení týče, tak mnohem hůře. Není totiž tajemstvím, že na českém a slovenském realitním trhu mají výsadní postavení právě hlavní města.

Bratislava i Praha se tak výrazně odlišují cenami nemovitostí i aktivitou od ostatních míst v obou zemích.

Nejprve je důležité zmínit, jaké jsou v obou městech platové rozdíly. V Praze se průměrná mzda pohybuje na úrovni zhruba 1435 eur, v Bratislavě 1313 eur.

Podle slovenské tiskové agentury TASR je navíc v obou lokalitách nejhorší dostupnost bydlení. To je tak vše, co mají obě města společného.

Podle analytika Martina Lazík je ale Praha v jedné věci mnohem horší. Je totiž o 20 až 30 procent dražší než Bratislava, a to i v případě bytů v podobných nemovitostech a lokalitách.

"Ceny starších bytů se v Bratislavě pohybují spíše na úrovni druhého největšího českého města Brna," uvedl podle agentury.

Zatímco starší dvoupokojový byt v Bratislavě je k prodeji za 115 tisíc eur, v Praze v přepočtu za 154 tisíc eur. Paradoxní je, že i v Brně lze takový byt koupit dráž než na Slovensku, a sice za zhruba 116 tisíc eur.

Analytik přitom tvrdí, že v obou státech je vidět markantní rozdíly mezi městy a venkovem. Tam je většinou vysoká nezaměstnanost a nižší platy. I přesto je Praha co se bydlení týče mnohem dražší.

Průměrná cena nemovitostí určených k bydlení na Slovensku ale v posledním čtvrtletí loňského roku klesla poprvé po předchozích dvou a půl letech nepřetržitého růstu. Příčinou bylo zlevnění rodinných domů, ceny bytů se naopak dostaly na nové maximum.

Navzdory poklesu průměrné ceny bydlení na Slovensku byly byty v závěru minulého roku nejdražší v novodobé historii země. Meziročně se průměrná cena za metr čtvereční v bytech zvýšila o 6,6 procenta na 1639 eur.

Témata: Praha Brno SR Bratislava