Katalin Nováková. Kdo je nová prezidentka Maďarska?

Katalin Nováková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. března 2022 21:46

Novou maďarskou prezidentkou bude podle očekávání dlouholetá členka vládní strany Fidesz Katalin Nováková. Zvolil ji dnes parlament, v němž má strana premiéra Viktora Orbána převahu. Čtyřiačtyřicetiletá Nováková bude první ženou v čele Maďarska. Při dnešním hlasování získala bývalá ministryně pro rodinné záležitosti 137 ze 188 odevzdaných hlasů, uvedla agentura APA.

Bývalá ministryně pro záležitosti rodiny Nováková byla v letech letech 2017 až 2021 místopředsedkyní vládní strany Fidesz. Tato strana ji také vloni v prosinci nominovala na prezidentku. Nováková v reakci uvedla, že přijetí nominace je pro ni poctou: "Pro mě jsou nejdůležitější maďarské rodiny a maďarské děti a chci pro ně pracovat i v budoucnu," uvedla s tím, že inspiraci a sílu čerpá ze své vlastní rodiny a také z víry v boha. "Jsem připravena sloužit celému maďarskému národu," prohlásila. "A stejně důležité je pro mě, abychom dokázali předat naši planetu Zemi našim dětem a vnoučatům v lepším stavu, než jsme ji zdědili," dodala. “Ale abychom tohoto cíle mohli dosáhnout, musíme ty děti a vnoučata nejprve mít," řekla.

Maďarská opozice Novákovou označila za "nevhodnou kandidátku" na prezidenta. Politička podle opozice v rámci strany Fidesz zastává podobné pozice jako premiér Viktor Orbán.

Katalin Éva Veresné Nováková se narodila 6. září 1977 v Segedínu. Vystudovala ekonomii na Korvínově univerzitě v Budapešti a právo na univerzitě v Segedínu, studia si doplnila na francouzské univerzitě Paris Nanterre. V roce 2001, za první vlády premiéra Viktora Orbána, začala pracovat na ministerstvu zahraničí, na starosti měla záležitosti EU.

V roce 2010 se stala ministerskou poradkyní a o dva roky později ji jmenovali šéfkou oddělení na ministerstvu lidských zdrojů. V roce 2014 tam byla jmenována státní tajemnicí pro rodinu a záležitosti mládeže. V říjnu 2020 se stala ministryní pro záležitosti rodiny, v úřadu setrvala do loňského prosince.

Nováková, od roku 2018 poslankyně maďarského parlamentu, se stane první ženou v čele Maďarska. Ve svých 44 letech bude také nejmladší z dosavadních hlav státu. „Kdo se domnívá, že budu v úřadu jen figurkou, nepodceňuje mě, ale ženy,“ uvedla pro web index.hu.

Je také místopředsedkyní Mezinárodní ženské demokratické unie (IWDU). Publikuje analýzy a studie na téma prorodinné politiky. Mluví francouzsky, anglicky, německy a španělsky.

Magazín Forbes ji v roce 2020 označil za nejvlivnější ženu v maďarském veřejném životě.

Matka tří dospívajících dětí je provdána za Istvána Attilu Verese.

Témata: Katalin Nováková Maďarsko