Projev a činy Putina naštvaly tisíce Čechů. Vyrazily protestovat

Vladimir Putin

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. února 2022 21:15

Před budovou ruské ambasády v Praze dnes od rána protestovali lidé proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Večer, kdy na místo dorazili účastníci demonstrace z Václavského náměstí, odhadovala policie počet účastníků na 2000. Akci zakončil po 20:00 společný zpěv české a ukrajinské hymny. Kromě zadržení dvou protestujících kvůli postříkání části budovy barvou, neměla policie důvod k zásahu. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Akce na podporu Ukrajiny se dnes večer konala i před ukrajinským velvyslanectvím v Praze.

Demonstrace před ruskou ambasádou začala už ráno. Kolem 10:00 bylo několik lidí u ambasády v Korunovační ulici s vlajkami Evropské unie a o něco více se jich sešlo na přilehlém náměstí Borise Němcova. Před ambasádu položili demonstranti, mezi nimiž byli Češi i cizinci, transparent označující ruského prezidenta Vladimira Putina za vraha.

Odpoledne počet účastníků postupně stoupl na několik set. Přítomní, z nichž většinu tvořili Ukrajinci, měli žluto-modré národní vlajky a také transparenty odsuzující válku. Vedle mírnějších textů, jako například Bože, ochraňuj Ukrajinu, se na nich objevovaly i ostřejší nápisy jako Dobrý Putin, mrtvý Putin. U mikrofonu se vystřídalo několik řečníků, jejichž projevy většinou zakončoval pozdrav Sláva Ukrajině - Hrdinům sláva. Jedná se o ukrajinský národní pozdrav a slogan. Kolem 18:30 se k protestu před ambasádou připojili i lidí, kteří předtím protestovali proti ruské agresi vůči Ukrajině na Václavském náměstí.

Protestující před ruskou ambasádou vpodvečer podpořila iniciativa Modlitba za Ukrajinu, v čele s evangelickým knězem Tomášem Trusinou. S projevem vystoupil také senátor Marek Hilšer, který vyzval k dodávce zbraní na Ukrajinu a úplné mezinárodní izolaci Ruska. K dodávce zbraní a munice vyzvali českou vládu také zástupci aktivistické skupiny Kaputin, kteří rovněž požadovali omezení činnosti proruských médií a dalších organizací v Česku. Akci oficiálně zakončil po 20:00 zpěv české a ukrajinské hymny.

Protest se podle policie obešel bez incidentů. Výjimkou bylo postříkání části budovy velvyslanectví červenou barvou symbolizující krev. Dvojici aktérů zadržela policie dohlížející na akci.

Akce na podporu Ukrajiny se dnes večer konala i před ukrajinským velvyslanectvím v Praze. Od 19:00 ji uspořádala organizace Amnesty International. Kolem osmé večer u vchodu ambasády hořela zhruba stovka svíček. Na chodníku před vchodem byly nápisy vyjadřující solidaritu s Ukrajinou a vyzývající k pomoci napadené zemi.

Témata: Vladimír Putin Demonstrace