Blíží se magická data plná dvojek! Jak na 20. 2. a 22. 2. 2022 reagují Češi?

svatba

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. února 2022 14:55

Některé matriky v Česku registrují zvýšený zájem snoubenců o "magická" únorová data plná dvojek. Pro někoho očekávatelnou svatební mánii ale data 20. 2. 2022 a 22. 2. 2022 nevyvolala.

Pracovníci matrik to vysvětlují tím, že v zimním období se koná méně svateb než v letních měsících, i tím, že data připadají na dny, kdy se běžně neoddává, někde si tak zájemci o mimořádný termín musí připlatit. Přes lákavé číselné kombinace mohou být snoubenci také opatrní kvůli epidemii koronaviru a šíření nakažlivější varianty omikron. O něco více mají páry zájem o datum 22. 2. 2022.

Dvojka podle numerologie znamená mimo jiné pár. A podle plzeňské numeroložky Světlany Ivanovové je datum se šesti dvojkami pro pořádání svateb velmi příhodné. "Dvojka znamená cit. A hodně dvojek znamená hodně citu a citlivost, až možná přecitlivělost. Pro svatbu je to dobré datum," řekla. Numeroložka Ludmila Šottová podotkla, že datum 22.02.2022 se čte a píše stejně z obou stran. "Takové dny se považují kouzelné, magické a dokonale šťastné," podotkla. Doporučuje i termín 22. 12. 2022. "Tento den přinese vzájemné, intimní až niterné porozumění duší," míní.

Vyšší zájem o svatbu ve "dvojkové" dny než v běžné zimní dny registrují některé pražské radnice. Ve slavnostní síni Staroměstské radnice bude v neděli 20. února sedm svateb a jeden pár uzavře registrované partnerství. Od dva dny později se v prostorách radnice na Staroměstském náměstí uskuteční deset svateb, dalších pět párů oddají zástupci úřadu na jiných místech Prahy 1 a uzavřená budou čtyři registrovaná partnerství mezi stejnopohlavními páry. Podle mluvčího Prahy 1 Martina Šebesty je zájem zvýšený, jindy v úterý v zimních měsících zástupci úřadu oddají maximálně dva páry zájemců o manželství. Velký zájem o 22. února je například i v Praze 6, 10 nebo 8. Pět párů snoubenců uzavře manželství v úterý 22. února na radnici v Nuslích. Další žádosti o svatbu už na tento termín úřad nepřijímá, dodal mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Zvýšený zájem o neobvyklá data, která nabízí měsíc únor pro uzavření sňatku, registrují i některé středočeské matriky. Kolínská radnice oddá 22. února sedm párů. Podle Kristýny Smítkové z kolínské matriky neměli novomanželé zájem ani o 2. či 20., ale právě o 22. února. "Zájem o svatby v lednu a únoru je běžně minimální, máme tak jednu svatbu za měsíc," řekla Smítková. Několik párů oddají v úterý 22. února také například v Poděbradech, Mladé Boleslavi nebo Příbrami. Vyšší zájem registrují i některá jihočeská města, Například českobudějovický magistrát má na tento den 12 obřadů.

V Olomouckém kraji registrovali zvýšený zájem matrikáři už o termín 22. 1. 2022, který vycházel na tradiční sobotu. Nyní snoubence podle matrikářů v regionu neodrazuje ani všední den, kdy termín se šesti dvojkami v datu vychází na úterý. Zájem registrují například matrikáři v Přerově, obecně přitom bývá podle nich nejvíce sňatků uzavřeno od dubna do září.

Volné termíny na 22. února má ještě matrika pro Plzeň, která je při centrálním třetím městském obvodu. V obřadní síni na radnici je podle mluvčí obvodu Aleny Marešové rezervováno 13 obřadů, mimo obřadní síň jsou rezervovány tři obřady. "Třináct obřadů v jeden den je hodně, o termíny v lednu či v únoru není takový zájem. Za leden bylo celkem 12 obřadů, nyní v únoru jsou za sobotu tři až čtyři," řekla ČTK Marešová. Asi největší zájem o svatby v den s magickým datem zaznamenala v minulých letech plzeňská matrika 7. července 2007, kdy se na radnici konaly svatby po celý den až do 22:00.

V Ústeckém kraji zájem o svatby s dvojkovými daty v únoru páry moc nemají. Výjimkou jsou Most a Kadaň na Chomutovsku. Spíše slabý zájem je i v Karlovarském kraji, přesto se několik svateb v těchto dnech odehraje. Minimální zájem je podle mluvčí radnice Kateřiny Šmídové i v Hradci Králové. "Informovalo se pouze několik málo párů. Konat se budou dvě svatby 22. února," řekla ČTK. S pořádáním sňatku 22. února vyšla matrika snoubencům vstříc, protože nešlo o oficiální oddávací den schválený radou města. Šest párů oddají v úterý v Liberci, z toho jedno bude registrované partnerství. Podle mluvčí liberecké radnice Jany Kodymové bývá největší zájem o termíny, ve kterých se opakuje stejné číslo a vycházejí na pátek nebo sobotu. "V letošním roce jde o pátek 22. 7. 2022, který byl obsazený jako první po spuštění rezervačního systému loni v prosinci.

V úterý 22. 2. 2022 se obřad v zimě po dvou letech vrátí na Grabštejn, naposledy tam v zimě byla svatba 20. 2. 2020. "Vzhledem k teplotě chystáme teplý čaj na zahřátí, jinak nebyly vysloveny žádné speciální požadavky," uvedla za hrad regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. V Brně se bude konat svatba ve vile Tugendhat, svatební mánii na únorové termíny s dvojkami ale brněnské matriky nezaznamenaly. Zájem není velký ani ve městech v Pardubickém kraji, na Vysočině, ve Zlínském či Moravskoslezském kraji.

Témata: Svatby