Olympiáda 2022: Proč mají sportovci na obličeji přilepenou pásku?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. února 2022 21:37

Barevné kousky pásky přilepené na obličeji je těžké přehlédnout. Švédské běžkyně na lyžích Maja Dahlqvistová a Jonna Sundlingová, Jessica Digginsová ze Spojených států nebo biatlonistka Denise Herrmannová z Německa nastoupily do olympijských závodů s páskou nalepenou na tvářích a nose, napsal list The New York Times. Co je k tomu vede?

Lyžaři používají pásku, aby jim ochránila tváře před následky mrazivých teplot a drsného větru během závodů v Pekingu. Tento trend možná jako první začal americký slalomář Ted Ligety během zimních olympijských her v roce 2018 v Pchjongčchangu, když si během tréninku sjezdu na nos a tvář nalepil pásku s nápisem U.S.A.

Elastický materiál, po kterém sportovci často sáhnou, je kineziologická páska, kterou vyrábí firma KT Tape a je určená ke zmírnění bolesti a podpoře svalů. Sportovci ji obvykle aplikují na klouby nebo svaly - na obličej se používá jen zřídka. A z dobrého důvodu.

Sama společnost KT Tape upozorňuje, že páska není určená na ochranu sportovců před extrémními teplotami. Ale její stoupající obliba naznačuje, že možná funguje.

"Během let jsme viděli využití kineziologické pásky jako ochrany proti větru při zimních sportech. Takže i když to není klinicky schválené využití, oceňujeme vynalézavost lidí," uvedl v prohlášení zaslaném NYT prezident a výkonný ředitel KT Tape Greg Venner. Varoval také, že lepicí pásku může být těžké odlepit.

"KT Tape nepodporuje používání kineziologické pásky na tvář, protože to není klinicky otestované - a lepidlo, které pásku drží na místě, funguje hodně dobře. Proto může být náročné ji pak odlepit z jemné tváře na obličeji," dodal Venner. "Každopádně ale tleskáme kreativitě."

Témata: olympiáda