Covid necovid, Jizerská padesátka hlásí plno. Jak se na poslední chvíli ubytovat?

ČEZ Jizerská 50

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. února 2022 17:36

Volných míst k ubytování v Bedřichově na tento víkend, kdy se jede vytrvalostní lyžařský závod Jizerská 50, je jen několik. Vyplývá to z údajů tamního infocentra. Podle starosty Petra Holuba se místa k ubytování dají sehnat převážně v případech, když pobyt někdo odřekne kvůli nemoci nebo karanténě v souvislosti s covidem.

"Občas někdo vypadne, ale máme spoustu poptávek, takže si troufám tvrdit, že do víkendu se vše obsadí," řekl Holub. V obci a okolí je v hotelích a penzionech zhruba 2000 lůžek.

Několik volných míst nabízí například Prezidentská chata, ale jen na noc z pátku na sobotu. "Spíš než na Jizerskou 50 nabízíme pobyty na jarní prázdniny, turnusy máme od soboty do soboty. Když se ale stane, že některé termíny zůstávají krátce předtím volné, tak je rozprodáme po jednotlivých nocích, dvou, třech, čtyřech, podle zájmu. A teď se stalo, že ještě na pátek je pár míst volných," uvedla za Prezidentskou chatu Milena Lánská.

Právě kolize termínu slavného závodu s jarními prázdninami je důvodem, proč i další provozovatelé chat či penzionů v obci spíše preferují týdenní pobyty, než aby ubytovali závodníky jen na víkend. Podle starosty ale i oni nacházejí ubytování v Bedřichově. "Řada účastníků závodu tady ten týdne stráví anebo pak jsou ubytovatelé, kteří ubytují speciálně závodníky na Jizerskou padesátku," uvedl Holub.

Mezi ně dlouhodobě patří majitel dvou bedřichovských hotelů František Jelínek. "Byť to není pro mě ekonomicky moc zajímavé, tak upřednostňuji Jizerskou padesátku, protože k tomu mám nějaký vztah," řekl Jelínek, který v minulosti závodně lyžoval.

Jizerská padesátka má o víkendu 55. ročník, hlavní závod startuje v neděli v 9:00. Všech závodů od pátku do neděle by se mělo zúčastnit zhruba 7000 lyžařů.

Témata: Jizerská 50 Lyžování