Češi se zachovali jako burani? Vláda chtěla na královskou svatbu poslat sperma!

Princ William 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

17. května 2018 22:04

Na blížící se královskou svatbu prince Harryho (33) a Meghan Markle (36) nebyl pozván nikdo z českých zástupců. A možná je to dobře. Češi totiž už při svatbě Harryho staršího bratra Williama ukázali, že prostě neumí vybrat ten správný a hlavně vhodný dar!

Když si britský princ William v roce 2011 bral Kate Middletonovou, přemýšlela vláda premiéra Petra Nečase, co jim věnovat jako svatební dar. Tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa přišel s nápadem, že by to mohl být kůň z Národního hřebčína Kladruby.

„S dárky si občas každý láme hlavu, když chce darovat něco mimořádného, ale hlavně trefit se do vkusu obdarovaného a udělat radost. Princové, králové a poklady patří k sobě a kladrubský hřebčín a jeho koně jsou velkým národním pokladem. Navíc mám zkušenost, že tak ušlechtilá zvířata, jakými jsou koně, osloví každého,“ popsal Fuksa důvody, proč padla volba na kladrubského hřebce.

Podle vlády to navíc byla mimořádná šance, jak propagovat Českou republiku. Zviditelnění se opravdu povedlo – ale rozhodně to nebylo v pozitivním slova smyslu! Ukázalo se totiž, že chytrolíni z Nečasovy vlády netušili, že živé zvíře není jako svatební dar vhodné. Jenže média už mezitím psala o tom, že do Británie poputuje český kůň!

Jak se tedy dostat u problému ven? Vláda posléze přišla s velmi bizarním řešením. „Vláda schválila dar britskému královskému páru. Hřebec Favory Alta prozatím zůstane v hřebčíně v České republice. Na výslovnou žádost Jejich královských Výsostí vévody a vévodkyně z Cambridge kůň zatím nadále zůstává v národním hřebčinci. Zároveň na jejich žádost do Británie putuje zkumavka se specifickým genetickým materiálem, takže část tohoto hřebce bude dodána s předstihem,“ prozradil tehdejší šéf vlády Nečas.

Ředitel hřebčína v Kladrubech Jan Höck tehdy vysvětloval, že genetický materiál může být krev, sperma nebo sliny. Říkáte si, že poslat sperma budoucímu britskému králi nezná jako dobrý nápad? Nejste jediní. Trapas s dárkem nakonec musel řešit tehdejší velvyslanec v Británii Michael Žantovský. Češi vyslali jednat s britskou stranou, co tedy William a Kate chtějí.

„Padlo to na má nepřipravená ramena,“ vzpomíná bývalý diplomat v rozhovoru pro Blesk. „Šlo o myšlenku jednoho ministra vzniklou na poslední chvíli a ještě ke všemu hned oznámenou do médií. A to není způsob, jak se Británii nebo u královského dvora předávají dary,“ popsal tu největší chybu, kterou Česko udělalo.

Dodal také, že součástí každého protokolu při významných mezinárodních událostech nebo návštěvách je formulka, že dary se dohodnou a předávají diplomatickou cestou. To právě proto, aby obdarovaný nebyl zaskočen, uražen nebo uveden do trapné situace. „Vyžádalo si to poměrně jemné diplomatické vyjednávání, které padlo na má nepřipravená ramena,“ vypráví Žantovský.

A co se stalo s darem? Kladrubský kůň nakonec zůstal v Česku a Kate s Williamem ho zatím neviděli. 

Témata: Královská svatba Princ Harry Meghan Markle Princ William Kate Middleton Velká Británie Česká republika Národní hřebčín Kladruby nad Labem Koně michael žantovský