Omikron a BA.2 přidělávají lékařům starosti. I svými příznaky

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. ledna 2022 12:59 | Aktualizováno: 25. ledna 2022 22:02

Varianta koronaviru omikron byla v posledním týdnu v 95 procentech vyšetřených vzorků. Nová s omikronem nepříbuzná podvarianta BA.2, která dominuje v Dánsku a ve Švédsku, se objevila ve 173 případech.

Prozatím nejsou informace o tom, že by způsobovala vážnější onemocnění nebo nakažení častěji potřebovali hospitalizaci. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Varianta BA.2 byla poprvé popsána 6. prosince, původně jako subvarianta linie omikronu, která je dominantní i v Česku. Poslední poznatky podle SZÚ ukazují, že příbuzné nejsou.

Klinická praxe zatím v zasažených zemích nehlásí změny v průběhu onemocnění nebo v počtech hospitalizovaných v přímé souvislosti právě s touto variantou.

Komplikovaná je ale už i situace se samotným omikronem. Podle lékařů je třeba variantu kvůli nasazení léčby určit PCR testem, jen podle příznaků se nedá poznat, i když ztráta chuti nebo čichu je méně častá než u dosud dominantní varianty delta. U omikronu rovněž nefungují monoklonální protilátky, lékaři mohou použít jako prevenci lék remdesivir nebo nová antivirotika.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)