Bitcoin dostane stopku? Po Číně se na to chystá i Rusko

Bitcoin

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. ledna 2022 21:33

Ruská centrální banka dnes navrhla zákaz používání a těžby kryptoměn na ruském území. Kryptoměny podle ní přinášejí hrozby pro suverenitu její měnové politiky, finanční stabilitu a blahobyt obyvatel.

Ve své dnešní zprávě uvedla, že za rychlým růstem zájmu o kryptoměny stojí především spekulativní poptávka a že tyto měny nesou prvky finanční pyramidy.

Rusko se už delší dobu staví proti kryptoměnám a upozorňuje, že je lze využívat k praní špinavých peněz či financování terorismu. Země v roce 2020 sice poskytla kryptoměnám právní status, ale zakázala jejich používání jako platebního prostředku. Centrální banka varovala, že na trhu s kryptoměnami se mohou vytvářet bubliny, což může ohrozit finanční stabilitu i občany.

Banka proto nyní navrhla zakázat finančním institucím provádět jakékoliv operace s kryptoměnami. Vyzvala i k vytvoření mechanismu, který by blokoval transakce vedoucí k nákupu či prodeji kryptoměn za tradiční měny. Rusové jsou podle centrální banky aktivními uživateli kryptoměn a ročně s nimi uskuteční transakce v objemu kolem pěti miliard dolarů (přes 100 miliard Kč).

Rusko je zároveň třetím největším hráčem v těžbě kryptoměn za Spojenými státy a Kazachstánem. Podle centrální banky vytváří těžba kryptoměn problémy kvůli spotřebě energie. "Nejlepší řešení je zavést zákaz těžby kryptoměn v Rusku," uvedla banka. Ve své zprávě rovněž poukázala na kroky, které proti kryptoměnám podnikly jiné země, například Čína.

Čínská centrální banka loni v září označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné. Tento krok tehdy vedl k výraznému oslabení nejznámější kryptoměny bitcoin i dalších digitálních měn.

Témata: Bitcoin Rusko