Skauti dnes po republice rozvezou betlémské světlo

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. prosince 2021 11:56

Skautští kurýři dnes rozvezou vlaky po republice betlémské světlo, které minulý víkend převzali na hraničním přechodu s Rakouskem.

Světlo převezmou ve stanicích místní skauti nebo dobrovolníci, kteří pak budou dál šířit plamínek po Česku i tam, kam koleje nevedou. Na mnoha místech a akcích si lidé až do Štědrého dne budou moci připálit svíčky nebo lucerničky a světlo zažehnuté v Kristově rodišti si odnést do svých domovů.

Kvůli epidemii koronaviru organizátoři dávají přednost tomu, aby se světlo rozdávalo pod širým nebem, mimo uzavřené prostory. Skauti budou nosit respirátory či roušky a snažit se dodržovat rozestupy. Vypustí zpívání koled nebo osobní návštěvy domovů seniorů.

Skauti si pro světlo z Betléma, kde se podle křesťanské tradici narodil Ježíš Kristus, kvůli pandemii koronaviru ani tentokrát nejeli do Vídně, ale od svých rakouských kolegů jej minulou neděli převzali na hraničním přechodu Reintal - Břeclav. Na hranici jej přebírali i loni. S betlémským světlem vyrazili skauti tradičně vlakem nejprve do Brna, kde jej předali diecéznímu biskupovi Vojtěchu Cikrlemu.

Témata: Betlémské světlo Betlémy skauti