Povinné očkování proti covidu: Kde všude už k němu přistoupili?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. prosince 2021 15:29

Ve sbírce zákonů minulý týden vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese, u kterých více hrozí nákaza koronavirem. Česko přitom není jediná země, která očkování proti covidu nařídí.

 První zemí na světě, která zavedla povinné očkování proti covidu-19, se podle agentury Reuters stala letos v únoru Indonésie. Každý dospělý občan, který odmítne očkování, může být pokutován částkou zhruba 360 dolarů (zhruba 8000 korun).

Od letošního července je povinné očkování pro obyvatele ostrovní Mikronésie a také středoasijského Turkmenistánu, kde však místní autokratická vláda výskyt koronaviru dlouhodobě popírá a již na začátku pandemie zakázala slovo koronavirus používat.

Rakousko, kde od 22. listopadu platí celostátní lockdown, který má trvat do půlky prosince, oznámilo 19. listopadu jako první země Evropské unie, že od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele. Zatím se podle ministryně pro EU a ústavní záležitosti Karoline Edtstadlerové nerozhodlo, od jakého věku bude očkovací povinnost platit a jaké tresty budou ukládány za porušení. Podle návrhu zákona o povinném očkování mohou lidé, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19 od února v Rakousku čelit hrozbě pokuty až do výše 3600 eur (91.500 korun). Rakušané neočkovaní proti covidu-19 zůstanou v lockdownu i poté, co příští týden v zemi plošná uzávěra skončí.

Podle rezoluce 2361, kterou vydalo letos v lednu Parlamentní shromáždění Rady Evropy, by přitom očkování v evropských zemích nemělo být povinné a na nikoho by neměl být vyvíjen politický, společenský ani jiný nátlak, aby se nechal očkovat, pokud si to sám nepřeje.

Podle šéfa evropské sekce Světové zdravotnické organizace (WHO) Hanse Klugeho by se vlády k povinnému očkování proti covidu-19 měly uchýlit tehdy, kdy selžou všechny ostatní způsoby, jak lidi motivovat k vakcinaci. Dodal, že zatím odborníci nemají dost dat, aby mohli říci, zda je nová varianta omikron nakažlivější a nebezpečnější než dosud dominantní delta.

První zemí na světě nařizující povinné očkování proti covidu-19 u nezletilých bude Kostarika. Proticovidovou vakcínu zařadila do zákonem daného očkovacího kalendáře, kde figuruje například očkování proti dětské obrně či neštovicím. Středoamerická země chce začít očkovat děti do 12 let vakcínou od firem Pfizer/BioNTech od března příštího roku.

Německo minulý čtvrtek zavedlo rozsáhlá omezení pro neočkované. Neočkovaní lidé v Německu nově nebudou smět do volnočasových zařízení, jako jsou kina a divadla, ani do obchodů s výjimkou supermarketů a drogerií. Německo je také krok od zavedení povinného očkování pro zdravotníky, pečovatele a záchranáře; dnes budou o úpravě epidemického zákona hlasovat poslanci Spolkového sněmu. O všeobecné očkovací povinnosti by poslanci mohli hlasovat v lednu.

Témata: očkování