Cimický není jediný! Kdo další od Zemana nepřevzal vyznamenání?

Cimický, Jan 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. listopadu 2021 10:25

Psychiatr a spisovatel Jan Cimický se rozhodl, že za současné situace nepřevezme státní vyznamenání, které mu chce udělit prezident Miloš Zeman. Není přitom jediný, kdo v minulosti takto učinil.

Od prezidenta měl známý lékař dostat vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury. Premiér Andrej Babiš ale poslal dopis prezidentovi Miloši Zemanovi, v němž apeluje na to, aby psychiatr a spisovatel Jan Cimický nedostal státní vyznamenání. Reaguje tak na svědectví několika žen, které lékaře obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování. Cimický následně oznámil, že vyznamenání nepřevezme.

Udílení státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem budí kontroverze už od začátku jeho funkčního období v roce 2013. Známý je například spor mezi Zemanem a rektory veřejných vysokých škol, kteří v říjnu 2013 nepřišli na Hrad na protest proti tomu, že prezident odmítl pozvat dva jejich kolegy, rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. Zeman je tehdy nepozval proto, že s ním v minulosti měli spory.

Neúčast většiny rektorů pokračovala také v dalších letech, a to i poté, co Bek a Grubhoffer skončili ve funkcích. Zeman ale nezval ani další odpůrce třeba z řad politiků. Podle Pražského hradu znamenalo nepozvání "zdvořilou laskavost", která měla dotyčné zbavit utrpení při rozhodování, zda kvůli nenávisti k Zemanovi na Hrad jít, uvedl při 100. výročí vzniku ČSR v roce 2018. O rok později (loni se udílení kvůli koronaviru nekonalo) už byli pozvání všichni rektoři, většina se však tehdy omluvila kvůli služebním cestám.

V roce 2013 třeba hudebník Vladimír Mišík odmítl přijmout od Zemana vyznamenání kvůli nesouhlasu s některými jeho kroky. Konfederace politických vězňů zase poprvé nenavrhla kandidáty na ocenění, a to kvůli Zemanově postoji ke komunismu. Kritiku některých osobností vyvolala skutečnost, že Zeman ocenil bývalého člena KSČ a expředsedu slušovického zemědělského družstva Františka Čubu.

V roce 2014 pak režisér Jan Němec vrátil medaili Za zásluhy, kterou převzal v roce 2002 od Václava Havla. Protestoval tak proti některým oceněným, které vybral Zeman, mimo jiné proti udělení medaile Za zásluhy I. stupně Zemanovi blízkým režisérům Filipu Renčovi a Robertu Sedláčkovi.

Loni v listopadu pak vrátil zpěvák Daniel Hůlka prezidentu Zemanovi Medaili za zásluhy, kterou od něj převzal v roce 2016. Státní vyznamenání mu zaslal poštou, protože osobně ho na Hradě nechtěli převzít. Vrácení medaile odůvodnil tím, že ho Zeman zesměšnil a že ho jako prezident zklamal tím, jak reagoval na Hůlkův nesouhlas s opatřeními proti šíření koronaviru.

V roce 2016 pak vyvolal pozornost případ Jiřího Bradyho, příbuzného tehdejšího lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. Herman uvedl, že na něj Zeman činil nátlak, aby se nesešel s dalajlamou, jinak Brady nedostane státní vyznamenání. Herman se s dalajlamou sešel a Brady nakonec mezi vyznamenanými nebyl, byť byl podle svých slov z Hradu o svém vyznamenání již dříve informován.

Témata: Jan Cimický