V Česku roste zájem o monoklonální protilátky. K čemu slouží?

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. listopadu 2021 8:25

V poslední době se zvýšil zájem o takzvané protilátkové léky, které chrání nakaženého covidem-19 před těžkým průběhem nemoci. Za uplynulých deset dní zdravotníci podali asi 1800 dávek těchto léků.

Léky, kterým se říká také monoklonální protilátky, může dostat každý nakažený, kterému hrozí těžký průběh covidu. Musí se ale podat v časné fázi onemocnění. Jsou vhodné i pro mladé lidi, kteří mají například vysoký krevní tlak či jsou obézní, byly podány i dětem. Pacient je může dostat asi v 80 nemocnicích, které mají urgentní příjem, na základě žádanky od praktického lékaře či specialisty.

Přesto stále platí, že pro zvládnutí epidemie je stěžejní očkování. Dokončenou vakcinaci má v ČR 68,8 procenta dospělých, zájem v posledních týdnech roste. Všeobecná zdravotní pojišťovna nabídne dosud neočkovaným lidem nad 65 let, kteří si nechají vakcínu proti covidu aplikovat, příspěvek 500 korun na nákup vitaminů a potravinových doplňků v lékárně. 

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky je asi 403.000 seniorů nad 65 let, kteří nejsou očkovaní ani nemoc neprodělali.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)