Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary skončil! Život ve městě se vrací k normálu!

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (3.-11.7.2015)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. srpna 2021 10:58

Karlovy Vary se po sobotním ukončení 55. mezinárodního filmového festivalu začínají vracet k normálnímu životu. Z lázeňského města odjíždějí návštěvníci festivalu a okolo hotelu Thermal začali dělníci rozebírat festivalové stavby. Poslední lidé také opouštějí stanové městečko v areálu Rolava.

Na třídě T. G. Masaryka bylo dnes ráno slyšet hlavně klapání koleček kufrů odjíždějících hostů. S baťohy na zádech zase odjížděli hosté stanového městečka. Podle recepční letos využilo jeho služeb přes 850 lidí. Bylo to méně než v předešlých ročnících. Proti nim byl letos nejen jiný termín, ale zejména počasí, které hlavně v posledních dnech festivalu spaní pod stanem příliš nepřálo. Pršelo a bylo chladno.

U hotelu Thermal, který je tradičně centrem filmového festivalu, od dnešního rána zní vrtačky a kladiva, kterými dělníci rozebírají dočasné festivalové restaurace, kavárny a obchody. Červený koberec z Thermalu už zmizel, ale poslední zájemci mohli ještě ráno využít k focení koberec a sochy křišťálových glóbů před hotelem.

Filmový festival v Karlových Varech se podle jeho organizátorů uskutečnil téměř v podobě, na kterou jsou jeho návštěvníci zvyklí. Díky posunutí termínu se mohly stoprocentně naplnit kinosály, jedinou výjimkou proti zvyklostem bylo nošení roušek a pásek na ruce, které prokazovaly bezinfekčnost. Podle programového ředitele Karla Ocha se jimi chtějí inspirovat organizátoři filmového festivalu v Berlíně.

Výkonný ředitel Kryštof Mucha novinářům řekl, že opatření proti šíření covidu-19 přinesla festivalu náklady navíc v milionech korun.

Vyjednávání o letošních hostech festivalu podle Muchy dlouho komplikovala situace s pandemií v ČR, které se třeba v USA báli. Situace se podle něj zlepšila po festivalu v Cannes, který se po loňském odložení konal podobně jako Karlovy Vary v posunutém termínu - na počátku července oproti tradičnímu květnovému termínu.

S pozváním britského herce Michaela Caina pomáhal podle Muchy režisér Petr Jákl. Caine hraje v připravovaném Jáklově filmu Jan Žižka. Ethan Hawke měl být už hostem zrušeného loňského ročníku.

Letošního 55. mezinárodního festivalu Karlovy Vary se zúčastnilo 9267 akreditovaných návštěvníků, z toho 7851 s festival pasy, 338 filmových tvůrců, 601 akreditovaných filmových profesionálů a 477 novinářů. Na poslední ročník v roce 2019 přijelo 12.521 akreditovaných návštěvníků – z toho 10.363 s festival pasy, 395 filmových tvůrců, 1158 filmových profesionálů a 605 novinářů.

Letos se na festivalu uskutečnilo 456 filmových představení a bylo prodáno celkem 111.203 vstupenek. Před dvěma lety to bylo 139. 271 vstupenek. Uvedeno bylo 144 filmů, z toho 122 hraných a 22 dokumentárních. Z filmů uvedených na 55. ročníku mělo na festivalu 29 světovou, 12 mezinárodní a dva evropskou premiéru. Celkem 149 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců. Uskutečnilo se 90 projekcí pro novináře a filmové profesionály.

Příští ročník by se měl festival opět konat v obvyklém červencovém termínu. Mohou ho ale ohrozit nečekané okolnosti jako například pandemie, která zamezila pořádání festivalu v roce 2020.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Karlovy Vary