Země živitelka představila unikátní žací stroj, rozpozná srnčata v poli!

Žací stroj, jenž díky senzorům pozná srnče

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. srpna 2021 20:08

Firmy představují na českobudějovické výstavě Země živitelka řadu strojů s technologickými novinkami. Patří k nim žací stroj, který díky čidlům rozpozná srnčata v poli, nebo stroje, jež pomocí digitalizace jezdí s přesností na 2,5 centimetru.

Žací stroj, jenž pomocí senzorů rozezná srnčata v poli, představuje firma A. Pöttinger. Umožňuje chránit divokou zvěř před posekáním nebo likvidací. Systém pracuje na principu optického paprsku. 

Když senzor zaznamená srnče, obsluha dostane signál, může zastavit a srnče třeba přenést. Diody vysílají neviditelné světelné spektrum, a když se změní barva, obsluha to ví. Stroj stojí kolem půl milionu korun a vyrábějí se tři typy, pro malé i velké žací stroje. 

Moderní technologie na traktorech ukazuje na agrosalonu firma Strom, výhradní distributor značky John Deere pro ČR. Jde o odvětví FarmSight. Data využijí zemědělci při setí, sklizni i hnojení. Společnost s 500 zaměstnanci a čtyřmiliardovým obratem prodá traktorů vybavených touto technologií v ČR ročně stovky. Nestíhá pokrýt poptávku.

Témata: Zemědělská technika