Jsme posedlí ďáblem? Vrací se jedna z nejbrutálnějších praktik v historii lidstva!

Peklo a nebe

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. dubna 2018 11:28

Mezinárodní asociace exorcistů, která sdružuje na 200 specialistů z katolické anglikánské a pravoslavné církve na vymítání démonů a ďábla vyhlásila „pastorální stav nouze.“ V posledním roce, jak píše The Guardian, se až ztrojnásobil hlášený počet posedlých lidí a církvím dochází odborníci. Ti jsou navíc přetíženi. Vatikán se rozhodl naléhavou situaci řešit, a pro nové adepty exorcismu otevřel přípravný kurz.

Jak prohlásil otec Begnin Palilia, kněz ze Sicílie nárůst případů pro exorcistu je exponenciální, a jen v Itálii se za loňský rok objevilo 500 000 posedlých. Podobný nárůst hlásí Velká Británie a Irsko.  

„Boj proti zlu začal na počátku světa a bude trvat až do jeho konce světa," prohlásil, Cesare Truqui, jeden z přednášejících na kurzu, pro Vatican News, „ Dnešek je ale v dějinách zásadní: mnoho křesťanů již nevěří v existenci ďábla, vymezuje se jen několik exorcistů. Už nejsou mladí kněží ochotni učit metodám osvobození duší."

Jíní však zůstávají daleko střízlivější. Otec Pat Collins z Irska se ve své praxi setkává s mnoha lidmi, co tvrdí, že jsou posedlí ďáblem. „S čím se setkávám, jsou zoufalí lidé, kteří věří – správně nebo mylně, že jsou posedlí zlými duchy,“ vysvětluje Collins pro list Irish Catholic

„Takový lidé, když potřebují pomoc, přijdou do kostela, a ten neví, co s nimi.“ Objevují se také čím dál kritičtější hlasy, které upozorňují na nebezpečí exorcismu pro psychicky nemocné osoby. Ty jej podstupují místo odborné peče a jejich zdraví to může vážně poškodit.

Za nárůstem lidí věřících, že jsou posedlí ďáblem, stojí především rychle rostoucí komunity afrických křesťanů, kteří exorcismus vyhledávají daleko častěji než evropští, a nárůst vyznavačů letničního hnutí tzv. pentekostalismus  v Evropě. Jak upozorňuje Economist narůstá i počet nezávislých exorcistů. Ti pak požadují za vymítání ďábla až 500 euro.     

Témata: Lidé křesťanství Peklo