Devaterčata se nenarodila poprvé! V čem je ale případ ženy z Mali unikátní?

Narozená miminka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2021 12:20

Pětadvacetiletá Halima Cisseová, která porodila devět dětí, šokovala svět. Její případ není první v historii a už v minulosti se stejný počet dětí narodil několikrát, má to ale velký háček!

Jak už stars24.cz informoval, pětadvacetiletá Halima Cisseová z Mali porodila v úterý devět dětí. To je samo o sobě velmi neobvyklý počet, který ale lékaře překvapil ještě z jednoho důvodu. Ultrazvuk jich totiž tolik neodhalil.

Původně se jich mělo narodit jen sedm, nakonec je žena hned devítinásobnou matkou. Podobný případ se v historii nestal poprvé a už několikrát přišlo na svět osm nebo devět dětí najednou.

Nine babies born to Malian Halima Cissé will need to spend "two to three months" in incubators. But the 25-year-old mother and her nonuplets are said to be doing well.More here: https://t.co/6yvDuLQp3a pic.twitter.com/FDF9zfETW4

— BBC News Africa (@BBCAfrica) May 6, 2021

V čem je ale tento případ unikátní, je fakt, že všechny děti přežily. Případy z let 1971 a 1999 ukazují, že nejde o samozřejmost, ale výjimku. Ve obou uvedených případech totiž všechny děti nepřežily.

Porod osmerčat jsou "běžnější", v historii k nim došlo hned osmkrát. Až při posledním porodu v roce 2009 ale všechny děti přežily. Předchozí porody opět končily tragicky a ne všichni novorozenci porod zvládli.

Témata: dětské Děti Mali