Modrý Měsíc? Nejsilnější úplněk ze všech úplňků! Nastane už dnes

Super modrý Měsíc napříč světem (31. 1. 2018) 8

Autor: stars24.cz

31. března 2018 16:15 | Aktualizováno: 31. března 2018 16:36

Na Bílou sobotu, tedy dnes, bude vidět modrý Měsíc. Označení přitom nemá nic společného s barvou Měsíce, ale je to typ úplňku. Pokud jsou dva úplňky v jednom měsíci, tomu druhému se říká modrý. Pozorovat tuto družici Země budou moci lidé ve hvězdárně na hradě Hněvín v Mostě. Připraven je i výklad s názvem Legendy a mýty v astronomii a kosmonautice.

Zájemci o pohled na noční oblohu mohou přijít na Hněvín 31. března v 19:30, kdy Měsíc vychází. Otevřeno bude do 21:00. "Máme dalekohled, který zvětšuje až 500 krát, nicméně na úplněk využijeme zvětšení stokrát, což je nejlepší pro pozorování," řekl dnes ČTK Zdeněk Tarant z hvězdárny.

V angličtině dal druhý úplněk v jednom kalendářním měsíci vzniknout slovnímu obratu "once in a blue moon", což znamená jednou za dlouhou dobu. "Česky se říká třeba jednou za uherský rok, ale oni neměli Rakousko-Uhersko, proto vzniklo toto spojení," uvedl Tarant.

První úplněk byl v třetím kalendářním měsíci 2. března. Letos už tento jev byl v únoru, ale do konce roku už stejná věc nenastane.

Sledování Měsíce může narušit počasí. "Na druhou stranu bude úplněk a Měsíc může prokouknout i nějakou skulinou mezi mraky," poznamenal Tarant. Program v sobotu večer doplní pásmo, kde se zájemci dozví zajímavosti z astronomie a kosmonautiky.

Témata: měsíc zajímavosti Měsíc Vesmír