Pustevny: V Beskydech vznikají unikátní sochy z ledu, letos ale jinak!

Na Pustevnách v Beskydech vznikají sochy z ledu a sněhu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. února 2021 10:32

Na Pustevnách v Beskydech vznikají sochy z ledu a sněhu. Na místě vyhledávaném turisty se již řadu let v lednu koná festival ledových soch Ledové Pustevny. Letos se však v tradiční podobě kvůli epidemii koronaviru neuskuteční, sochy nejsou instalované ve stanech, ale pod širým nebem, řekla dnes ČTK zástupkyně pořadatelů Dita Korčák Hrtusová.

"Přípravy Ledových Pusteven probíhají několik měsíců a rozhodnutí o konání letošního ročníku muselo padnout již v září, kdy bylo nutno začít vyrábět ledové kostky v opavských mrazírnách. Pro letošní ročník Ledových Pusteven bylo namraženo opět necelých 40 tun ledu. Díky nepříznivé situaci spojené s pandemií koronaviru a nařízením Vlády ČR nemohly Ledové Pustevny letos v lednu proběhnout v klasickém rozsahu, jak jsou návštěvníci Pusteven zvyklí. Původně zamýšlený termín na začátku ledna musel být posunut na pozdější datum, ani v novém termínu však nebylo možné postavit stany pro sochy a akci zorganizovat," uvedla Hrtusová.

Možností bylo nechat ledové kostky za desítky tisíc korun roztát, nebo je přepravit na Pustevny a návštěvníkům nabídnout ledové sochy v jiném formátu, aby nebyla porušena vládní nařízení. Sochy proto vznikají pod širým nebem, rozmístěné jsou kolem horní stanice lanovky a pod ní.

Také letos je dané téma, je jím cirkus. "Návštěvníci se tedy mohou těšit na obřího ledového slona, kouzelníka nebo krotitelku divé zvěře. Novinkou je letos obří sněhová stěna o délce 60 metrů dosahující v některým místech výšky až čtyř metrů, která byla nasněžená pod lanovkou a ve které jsou vytvořeny obří reliéfy také na téma cirkus. Celá stěna je viditelná přímo při jízdě lanovkou," uvedla Hrtusová. Na sochách pracují čtyři umělci od pondělí, dnes by měli mít díla hotová. Sochy je možné vidět kdykoliv, jsou volně přístupné a na Pustevnách zůstanou až do chvíle, než roztají. Dnes tam bylo minus 16 stupňů Cesia.

Témata: Pustevny Beskydy