Signály z vesmíru: Vysílají je k nám mimozemšťané?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. prosince 2020 11:40

Astronomové čas od času narazí na záhadné signály z vesmíru, většinou ale přijdou na nějaké vysvětlení těchto jevů. V současné době ale řeší jeden zapeklitý případ.

Milovníci vesmíru si závěr letošního roku bezpochyby užívají. Včera jistě vzhlédli vstříc obloze, na které mohli spatřit konjunkci planet Jupiteru a Saturnu, které se k sobě z pohledu pozorovatele přiblížily nejvíce od první poloviny 17. století. Již o pár dní dříve byla zveřejněna jiná senzační zpráva.

Astronomové už nějaký čas zkoumají záhadný signál, který přichází z oblasti od hvězdy Proxima Centauri. Zaznamenal ho teleskop observatoře v Austrálii dvakrát během pouhých 30 hodin na přelomu dubna a května minulého roku.

Nadšenci do konspiračních teorií věří, že by mohlo jít o signál vysílaný mimozemšťany. „Je to první seriózní kandidát od signálu ‚Wow‘,“ tvrdí pod příslibem anonymity zdroj britského deníku Guardian.

Takové vysvětlení se ovšem nabízí až na posledním místě, nadále se pracuje s teorií, že nejpravděpodobnějším původcem je člověk. Zmíněný signál je však zajímavý úzkým rozsahem emise, který nedává možnost jej vysvětlit žádným známým fyzikálním jevem.

Témata: vesmir mimozemšťané / ufo astronomie