Smrtí to nekončí? Vědci zjistili, proč se lidé hýbou ještě ROK PO SMRTI!

Smrt

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

11. srpna 2020 14:26

Smrt je nedílnou součástí života a znamená nevyhnutelný konec našeho bytí na tomto světě. K otázce jestli je něco po něm, případně co, je většina vědců skeptická, nyní se jim ale povedlo zjistit, co se děje s naším těle.

Mnoho náboženství věří v posmrtný život, reinkarnaci nebo odchod duše do ráje. Oproti tomu vědci smrt vysvětlují jako vyhasnutí našeho vědomí a naší existence jako takové. Zbude jen tělo, které bývá pohřbeno.

Ačkoliv se zdá logické, že tělo po smrti nemůže nadále fungovat, opak je podle vědců pravdou, alespoň z části. Nově totiž zjistili, že tělo se nejméně rok po smrti samovolně hýbe. Upozornil na to server Science Alert.

Přišli na to odborníci z Austrálie, kteří pohyby zachytili při bedlivém pozorování ostatků. Překvapivě se jim podařilo zjistit, že tělo projevuje i po smrti jistou dávku aktivity.

Odborníci věděli, že posmrtné pohyby jsou vyvolány řadou faktorů, včetně svalových tiků nebo plynů uvnitř těla. Vůbec poprvé ale odhalili, že i rok po smrti se těla mohou sama pohybovat.

Nejde však o žádné znovuzrození ani nesmrtelnost.Mnoho lidí se domnívá, že posmrtné pohyby jsou příznakem opětovného návratu zemřelého do života, včetně například situaci, kdy se ostatky zesnulého samy posadí. To ve skutečnosti ale není možné.

Podle expertů jsou pohyby těla způsobeny vysycháním maziva a přesouvají se od ramen až do spodních partií. Podle magazínu Forensic Science International: Synergy tak může nové zjištění napomoci například forenzním expertům.

Témata: Lidé smrt úmrtí