Češi dobývají svět! Hra Kingdom Come: Deliverance ovládla žebříčky prodejnosti!

Kingdom Come: Deliverance

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. února 2018 19:10

Historie nemusí být nudná. Není potřeba ji přibarvovat příběhy o dracích, trpaslících ani ztracených pokladech. I sama o sobě je bohatá na dojemné či hrůzné lidské příběhy, a právě o tom se nás pokusí přesvědčit nejnovější, nejdražší a nejočekávanější česká hra Kingdom Come: Deliverance.

Luxusní třiáčkový počin pochází z dílny Warhorse Studios, které není fanouškům počítačových her neznámé. Skládá se z vývojářů, kteří působili v takových studiích, jako 2K Czech nebo Bohemia Interactive Studio, a celý tým vede proslulý Daniel Vávra, autor legendární hry Mafia.

Ta si po svém vydání v roce 2002 získala srdce milionů fanoušků po celém světě a dodnes je kritiky hodnocena velmi vysoko. Vyniká především grafickým zpracováním, strhujícím příběhem a alespoň v případě českého vydání skvělou dobovou hudbou a nanejvýš povedený dabingem.

Právě Mafia tak posunula hranici českých herních titulů tam, kam se ještě nikdo nedostal. Překonala takové počiny jako Hidden & Dangerous nebo Operation Flashpoint a nedosáhly na ní ani pozdější české pecky, jako Machinarium nebo  Vietcong.

Kingdom Come: Deliverance tak nemá lehkou startovací pozici jak v rámci českých her, tak na zahraničním trhu. Přesto se odlišuje jednou drobnou, avšak unikátní zvláštností. Podle tvůrců má být naprosto realistická.

Hra odehrávající se v otevřeném rozlehlém světě může někomu připomínat sérii The Elder Scrolls nebo příběhy o zabíječi monster Zaklínači, na rozdíl od nich ale v Kingdom Come nenajdete magii, mýtické tvory ani smyšlený svět. Vše je zasazeno do reality do 15. století. Děj se odehrává v Českém království v roce 1403. Hra je založena na skutečném příběhu krále a jeho synů, úplatné šlechty a krvavých bitev.

"Václav IV. se po smrti svého otce Karla IV. stává novým panovníkem Českého království. Po korunovaci Václava ho však náhle uvězní jeho nevlastní bratr Zikmund a napadne zemi se svou armádou. Uprostřed tohoto chaosu začíná příběh Jindřicha, mladého syna kováře. Armáda žoldáků zničí jeho domov a pobije celou rodinu. Jako jediný přeživší tohoto masakru se vydáte na cestu k vykoupení," píše se v popisu hry.

Podle informací v médiích byly celkové náklady na hru ve stovkách milionů korun a většinu z nich zaplatil podnikatel Zdeněk Bakala. Sami tvůrci ale přes crowdfundingovou kampaň vybrali od fanoušků zhruba 31 milionů korun. Jestli se hra vyplatila a jejich snažení povedlo se můžeme dozvědět už dnes, Kingdom Come: Deliverance totiž vyšla právě dnes, v úterý 13. února 2018.

A jak se zdá, roky práce se vývojářům vyplatily. Na obchodní platformě Steam se hra drží na špici nejprodávanějších titulů a po tak letitém čekání ji zřejmě jen tak někdo neohrozí. Jaké jsou prodejnosti se ale dozvíme až za několik měsíců, pokud se s námi tvůrci podělí o statistiky.

Témata: Kingdom Come: Deliverance PC hry