Stovky lidských ostatků tam, kde skoro nic nepřežije? Vědci řeší podivnou ZÁHADU!

jezero Rúp Kund

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

22. června 2020 14:41

Vysoko v indických Himalájích, uprostřed zasněžených vrcholků hor, leží jedno z nejtajemnějších míst na světě. Jmenuje se jezero Rúp Kund a navzdory tomu, že leží ve výšce 5000 metrů nad mořem, je plné lidských koster. Dodnes nikdo nedokázal vysvětlit, jak se do něj mohla dostat těla stovek lidí.

Jezeru Rúp Kund se přezdívá "jezero koster" a vědecké analýzy prokázaly, že pocházejí od různých skupin lidí. "Použitím biomolekulárních analýz jsme zjistili, že historie jezera je ještě složitější, než jsme očekávali," tvrdí americký genetik David Reich.

Experti totiž dodnes netuší, jak přesně se zhruba pět set lidských koster dostalo do okolí jezera, které se nachází ve výšce 5000 metrů. Původně měli vědci nějaké teorie, z nichž nejslibněji vypadala hypotéza o mohutné bouři, která sem kosti zanesla, i ta ale padla.

Hypotézu o silné bouři vyvrátila analýza DNA několika koster. Genetik Kumarasamy Thangaraj z Indického centra pro buněčnou a molekulární biologii zjistil, že některé kostry měly DNA místního indického původu. Několik dalších ale pocházelo ze západní Eurasie.

Nejvíce jedinců mělo DNA, která se podobala dnešní indické DNA. Druhou největší skupinu ale tvořili lidé, jejichž DNA byla podobná dnešní populací na Krétě a v Řecku. DNA poslední skupiny lidí svědčí o původu z jihovýchodní Asie.

"Přítomnost jedinců pocházejících z východního Středomoří naznačuje, že Rúp Kund přitahovalo návštěvníky z celého světa," prohlásil evoluční biolog Eadoain Harney. "Stále však není jasné, co přivedlo tolik lidí k jezeru, ani to, jak zemřeli. Doufáme, že tento výzkum představuje první z mnoha analýz tohoto tajemného místa," dodal genetik Niraj Rai.

Témata: Vědci tajemství záhady Hřbitov