Lékaři děsí: SLEPOTA kvůli smrkání!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. září 2019 13:38

Většina lidí při nachlazení a rýmě sáhne po nějakém spreji do nosu, nedílnou součástí našich životů se ale na několik dní stane kapesník. Může nás ale smrkání ohrozit natolik, že skončíme slepí? Podle lékařů je to docela dobře možné.

Případ nezvyklého průběhu nemoci, který se odehrál v Británii, popsal magazín BMJ Case Reports. Podle něj skončila v péči lékařů šestatřicetiletá žena poté, co se vysmrkala. Namísto úlevy ji totiž potklo něco horšího, na obě oči oslepla.

Tím to ale neskončilo. Po chvíli se jí spustila z nosu krev a natekl jí celý obličej. Bolesti, které vše doprovázely, ji spolu s dalšími příznaky dostaly až do nemocnice.

Zde lékaři po důkladném vyšetření zjistili, že žena si při smrkání zlomila kůstku vedle oka. K tomuto jevu dochází jen zřídka, nejčastěji při ráně tupým předmětem do obličeje. Podle lékaře Sama Myerse z nemocnice v Middlesexu se ale může stát naprosto každému, stačí například schytat ránu míčem do obličeje.

Nebo si silně mačkat nos při smrkání. K tomu je ale zapotřebí ještě jeden faktor. Nejvíce jsou tímto ohroženi kuřáci, kteří mají v dutinách blízko očí měnící se tlak.

Ženě se nakonec zranění vyléčilo a bez trvalých následků. Musel to ale pro ni být obrovský šok. Zkuste si představit, že se vysmrkáte a najednou oslepnete.

Témata: lékaři Lidé