Rána důchodcům: Věří opravdu úplně všemu?!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

5. září 2019 14:58

Studie chování uživatelů sociální sítě Facebook ukázala, že lidé starší 65 let výrazně častěji šíří dezinformace. Zveřejněné závěry neurčily, proč je právě tato věková skupina náchylnější. Jedním z možných vysvětlení však může být menší znalost digitálního prostředí.

Podle studie, která byla zveřejněna v recenzovaném odborném časopise Sience Advances, jsou uživatelé sociální sítě Facebook, kterým je více než 65 let, náchylnější k sdílení dezinformací.

Odborníci zkoumali chování amerických uživatelů před americkými prezidentskými volbami v roce 2016. Spoléhali přitom na rešerši uživatelských účtů, k nimž lidé dobrovolně poskytli přístup.

Získaná data, tedy příspěvky na „zdech“ respondentů a jimi sdílené odkazy, pak porovnali se seznamem dezinformačních webů, který sestavil server BuzzFeed News. Ze seznamu nicméně výzkumníci vybrali jen ty stránky, které záměrně a systematicky zveřejňují falešné zprávy.

Vyřadili proto například server Breitbart News, který je známý pro svůj silně konzervativní a pro-republikánský postoj. Breitbart News sice publikuje zaujaté zpravodajství, studie se však zaměřila pouze na webové stránky, které zveřejňují ničím nepodložené falešné informace.

Podle stanice CNN se na finálním seznamu objevily mimo jiné servery abcnews.com.co, The Denver Guardian nebo Ending the Fed, které například tvrdily, že papež František podpořil Donalda Trumpa, nebo, že Hillary Clinton prodávala zbraně Islámskému státu.

Výzkum ukázal, že lidé starší 65 let sdíleli takové dezinformace téměř sedmkrát častěji než nejmladší zkoumaná skupina. Častěji také „fake news“ šířili příznivci republikánů, u starších lidí byl nicméně tento trend zřetelný bez ohledu na politické preference.

Studie zároveň zjistila, že většina uživatelů Facebooku podobné zdroje nesdílí. Více jak 90 % lidí ze zkoumané skupiny informace dezinformačních webů nešířila. V případě důchodců byl však trend „rozsáhlý a významný.“ Zatímco ve věkové skupině 18 až 29 let to byla pouhá 3 %, u starších lidí sdílelo dezinformace více jak 11 % uživatelů.

Jedním z možných vysvětlení je, že staří lidé obecně nemají takovou znalost nových technologií a digitálních médií, a proto snáze důvěřují i informacím z pochybných webových stránek. Podle autorů studie mohla svou roli sehrát i zhoršená paměť, pro hlubší pochopení trendu však bude potřeba dalších studií.

Témata: Lidé internet důchodci