Může vám prasknout močový měchýř? Lékaři mají překvapivou odpověď!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. července 2019 15:11

Podle pověsti zemřel známý dánský astronom, astrolog a alchymista Tycho Brahe poté, co mu praskl močový měchýř. Je něco takového skutečně možné?

Lékaři se obecně přiklání k názoru, že něco takového možné není. Má to své opodstatnění a u zdravého jedince k protržení měchýře skutečně dojít nemůže. Pokud množství moče překročí určitou hranici tlaku na stěny měchýře, svalstvo zadržující únik moči povolí a dojde k samovolnému úniku moči.

Jednoduše řečeno, bude-li jedinec zadržovat moč co nejdéle to bude možné, v určité fázi se samovolně pomočí, protože měchýř už působení tlaku nevydrží a svalstvo uvolní.

Přesto existují případy, kdy k protržení měchýře skutečně došlo. British Medical Journal eviduje několik žen, které měly problémy s močovým měchýřem poté, co požily větší množství alkoholu. Právě alkohol je často spojován s traumaty, která mohou zablokovat svaly a jeho prasknutí zapřičinit.

Nadměrné množství stresu či trauma u jedince ale automaticky neznamená, že mu při prvním náznaku nutkání na toaletu močový měchýř praskne. Dochází k tomu pouze ve výjimečných případech, většinou se totiž svaly samovolně uvolní.

Stejně tak může jeho protržení způsobit neprůchodnost močové trubice, zvětšená prostata či prudký náraz do břišní dutiny. V posledním jmenovaném případě ale jde o mechanické poškození, které na rozdíl od výše uvedených nemá nic společného s nadměrným množstvím moči.

Pokud dojde k protržení močového měchýře, je třeba jej okamžitě řešit. Jde o orgán a jako takový je k životu prakticky nezbytný. Přesto, že jde o poměrně nepříjemnou komplikaci, není její léčba nijak těžká.

V první fázi lékaři nasadí katetr, tedy hadičku, kterou zavedou až do samotného měchýře. Takzvané cévkování je nepříjemné a pro spoustu lidí se stává doslova noční můrou, přesto dokáže zachránit život.

Následuje operace, v rámci níž se vyčistí dutina břišní a měchýř se laicky řečeno zašije.

Případů, při kterých může měchýř prasknout, je samozřejmě mnohem více. Podle některých lékařů může například neléčená rakovina oslabit jeho vnitřní stěny natolik, že začne podléhat tlaku moči a samovolně praskne. U zdravého jedince je však něco takového prakticky vyloučeno.

Témata: Lidé lékaři