Nejpodivnější krádeže světa nikdo nechápe

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. prosince 2017 12:54

Krádež je lidstvu známá od počátku věku, může se jednat o drobné potraviny, ale i miliardy korun. Důvodů máme mnoho, někdo je chamtivý, jiný hladový, ale někteří můžou trpět kleptomanií. Co však vede zloděje k tomu, aby odcizili tyto věcí, se však nejspíš nedozvíme.

Máte doma málo písku? Pokud bydlíte u moře, možná vás napadlo si dojet na pláž. Ale v roce 2008 byli zloději tak náruživý, si rovnou na Jamajce odvezli celou pláž. Celkem z resortu v Coral Sprichs zmizelo tolik písku, že by se tím mohlo naplnit 500 nákladních aut. Pláž u připravovaného rezortu měla měřit 400 metrů a nikdo nechápe, jak mohlo projet 500 nákladních vozů, aniž by si toho někdo všiml.

Písečné zloděje však najdeme taky mnohem blíž, v roce 2007 bylo z umělé pláže v Maďarsko odcizeno několik tun písku. Nejedná se ani tak o raritní krádež, v jižní Indii zlodějům dokonce vymysleli speciální výraz "manarkollai". Je zajisté, že písek patří k velmi využívaným surovinám na zemi, ale nikdo nechápe, jak zloděje policie nedokázala vypátrat.

Stejně tak náruživí byli i zloději v New Jersey, kteří při loňském Halloweenu odcizili hned 200 velkých dýní. Na rodinou farmu přišli maskovaní zloději během noci hned třikrát, pokaždé naložili část dýní a odjeli. majitelům způsobili škodu asi 2000 dolarů, rodina však tvrdí, že farmu provozuje už po několik generací, tohle je však první krádež, která se za 120 let stala.

Opět v New Jersey v roce 2016 někdo odcizil sýr v konzervách s Jamajky, tentokrát se však škoda vyšplhala na 160 tisíc dolarů. Tentokrát však byl zloděj chycen, byl jím 18 letý Darluis Ortiz, který se vloupal do skladu a konzervy odcizil. Sýr v konzervách nejspíš zní pro mnohé divně, na Jamajce je však vyhledávanou pochoutkou, která se dobře maže na velikonoční pečivo. Podle studie z roku 2011 je sýr nejžádanějším artiklem zlodějů.

Alkohol dělá s lidmi divy, ale asi málokdy si představí, že jako opilý vleze do zoologické zahrady a odcizí tam tučňáka. Co víc, malé zvíře pak hodí náhodným turistům do hotelového pokoje. Stalo se tak v roce 2012 v Austrálii v Gold Coast. Bohužel, tři odsouzení muži si na incident vůbec nepamatují, protože byli příliš opilí, bezpečnostní kamery je však zachytily při činu.

Napadlo by vás přivlastnit si býčí sperma? Zloději v Kalifornii si v roce 2016 mohli přijít na bezmála 50 tisíc dolarů, kdyby se jim podařilo sehnat kupce na tento nezvyklý artikl. Sperma mělo být určeno pro farmy, které tím oplodňují své krávy. Nejednalo se však jen tak o nějaké býčí sperma, veškerý materiál pocházel z farmy Anthonyho Reise, který jej nashromáždil jen od těch nejlepších samců.

Stejně bizarní je však i krádež 55 sošek ocenění filmových Oscarů, ke kterým se nikdo nehlásil. Náhodný kolemjdoucí důchodce Willie Fulgear objevil bedny se soškami v ulicích losangeleského Koreatownu, jak odměnu pak dostal 50 tisíc dolarů a dvě vstupenky na galavečer, kdy mělo dojít k předávání cen. nalezených však bylo jen 52 sošek, zbylé tři se nikdy nenašly.

Kolik javorového sirupu musíte ukrást, abyste si vydělali 18 milionů dolarů. Tři muži v Kanadě během 2011 až 2012 ukradli ze skladu přes 2,7 tun národní kanadské pochoutky. Jejich taktika byla velmi unikátní, z barelů, kde byl sirup skladován, postupně odebrali sladkou ingredienci, ale barel následně naplnili vodou, aby se nepřišlo moc brzy na ztrátu.

Krade se skutečně vše, ale už to slyšeli o krádeži Einsteinova mozku? Poté, co byl geniální vědec 20. století prohlášen za mrtvého, se dostalo jeho tělo pod nůž patologovi  Thomasovi Stolz Harveymu. Ten udělal něco, co by si žádný lékař nemohl dovolit. I přes jasné přání Alberta Eisteina, aby byl jeho mozek spálen společně s tělem, Harvey se rozhodl mozek génia odebrat.

Harvey měl Eisteinův mozek ve svém vlastnictví několik desítek let, to ho ovšem stálo kariéru, prestiž i manželství. Po zbytek života se věnoval různým experimentům a do lékařských časopisů psal články o objevech, které našel na ukradeném mozku. Eistein dobře věděl, že jeho mozek vyvolá mezi vědci i veřejností senzaci, proto si přál být zpopelněn v tajnosti. To se mu ovšem nesplnilo.

Témata: Lidé krádeže